Banke postrožile kriterije, za ovu skupinu klijenata nema kredita: ‘Nećemo preživjeti do sezone‘

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2021. u 09:32
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ne postoje nikakve liste, ali činjenica jest da je malo podignut prag za najpogođenije klijente, u smislu ispunjavanja kriterija za dobivanje kredita, od financijskih pokazatelja do redovitosti otplate kredita i ukupne slike klijenta – kaže bankar u jednoj od većih banaka

Vlasnici tvrtki iz djelatnosti koje su najviše pogođene pandemijom sve se više žale kako “nema šanse da dođu do kredita”, uz objašnjenje da banke imaju liste rizičnih sektora i da sustav odmah odbacuje kreditno nesposobne. Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika, kaže da probleme imaju svi oni kojima je promet lani pao više od 60 posto, a oni su uglavnom u području turizma i prometa, piše Jutarnji list. Za sve njih, ističe, osobito veliki problem mogao bi nastati ako se ostvare najave leasing kuća da od 1. travnja neće biti moguće produljiti moratorij. U tom slučaju, za zatvaranje leasinga i za preživljavanje do sezone kredit će biti nužan.

Novi klijenti

– Ne postoje nikakve liste, ali činjenica jest da je malo podignut prag za najpogođenije klijente, u smislu ispunjavanja kriterija za dobivanje kredita, od financijskih pokazatelja do redovitosti otplate kredita i ukupne slike klijenta – kaže bankar u jednoj od većih banaka. No, dodaje da se najveća razlika u pristupu banaka očituje u njihovu odnosu prema novim klijentima, on više nije “proaktivan”, ali kad je riječ o postojećim klijentima, zajedno nastoje postići rješenja koja su održiva, a ona ponekad uključuju i odobravanje novih kredita.

Upravo da bi se ohrabrilo banke koje iz razumljivih razloga imaju averziju prema riziku, država je najavila odobravanje jamstava tako da kredite mogu dobiti i oni koji se trenutačno ne mogu pohvaliti obećavajućim poslovnim rezultatima.

Europska komisija u siječnju je odobrila hrvatski program državnih potpora za tvrtke u području turizma i sporta, vrijedan 1,53 milijardi kuna, a koji će se provoditi u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka.

Program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 posto glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike te do 90 posto za velike poduzetnike. Početak njegove provedbe Ministarstvo turizma najavilo je “najkasnije do sredine veljače”. Međutim, ​kako ističe Bujas, “najave su bile, ali se ništa se ne događa u vezi s tim”.

Finalni dogovori

Iz Ministarstva turizma ističu kako su u tijeku finalni dogovori i kako će za 10-tak dana tvrtke moći dobiti jamstva. Podsjećaju da je cilj programa osigurati financijsku podršku poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti u sektoru turizma i sporta radi ublažavanja posljedica krize prouzročene pandemijom koronavirusa na njihovo poslovanje.

Potpora iznosi do 800.000 eura po poduzetniku, odobravat će se najkasnije do 30. lipnja ove godine, ali samo poduzećima koja 31. prosinca 2019. nisu bila u teškoćama, uz iznimku mikropoduzeća i malih poduzeća koja su prihvatljiva čak i ako su tog datuma bili u problemima, piše Jutarnji. Novi zajmovi namijenjeni su za obrtni kapital i ulaganja te subvencioniranje kamatnih stopa. Prihvatljivi korisnici su hoteli, odmarališta, kampovi i ostali smještajni kapaciteti, restorani i drugi objekti za pripremu i usluživanje hrane i pića, uključujući ugostiteljstvo i kafiće, zatim turističke agencije, turoperatori, nautički čarter, sportski sadržaji, fitnes centri, ostale sportske aktivnosti, kao što su teretane i tematski parkovi, ostale zabavne i rekreacijske aktivnosti i oni koji obavljaju djelatnosti zdravstvenog turizma.

Provedba samog programa, pojašnjavaju u HAMAG-u, bit će identična provedbi Programa jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija i Programu dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa i prometne infrastrukture.

Komentirajte prvi

New Report

Close