Vlasnik je tri kafića, a nije otvorio nijedan. Objasnio i zašto

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2021. u 12:39
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Nikola Biljan vlasnik je tri ugostiteljska objekta u Zagrebu i član Nacionalne udruge ugostitelja. Nije otvorio ni jedan od njih.

Biljan je za N1 pojasnio da nije otvorio niti jedan od kafića jer mu se, tvrdi, to ne isplati.

“Računica je vrlo jednostavna. Ne možemo se pokriti s ovim načinom rada. Nova mjera, kako ju naziva naš Nacionalni stožer je takva da nam je dopušten coffe to go, odnosno ostali napitci. Međutim, pod ovim okolnostima, jednostavne računice da dođemo na neku pozitivnu nulu – nema. To je moj razlog neotvaranja do daljnjega”, objašnjava Biljan.

Bljan je naveo i koliko bi kava dnevno trebali prodati da bi im se isplatilo otvarati objekte.

“Ispod stotinjak kava dnevno, mi nemamo što razmišljati. Dovedeni smo u jednu vrlo nezgodnu situaciju. Nacionalni stožer nam je dopustio spravljanje kave za van i mi smo to pozdravili, ali samo iz jednog jedinog razloga, a to je izjednačavanje kriterija za sve djelatnosti”, kaže Biljan.

“Mi smo dovedeni u situaciju da budemo trgovci. Mi nismo trgovci, mi smo ugostitelji. Dajte nam da ugostimo naše goste u pravom obujmu. Kod nas se ide na kavicu, u trgovinu se ide po kavicu”, rekao je.

Biljan apelira na fleksibilnost Vlade i Nacionalnog stožera.

“Dolazite pred naš objekt s maskom i opet s tom kavom odlazite na neku klupicu ili zidić. Gosti su stekli naviku odlaska na benzinsku ili trgovinu. Jedan od važnijih i težih zadataka će biti vratiti naše goste. Iz razgovora s našim gostima, svi smo željni ugostiteljstva i povrataka gostiju u naše objekte”, kazao je Biljan.

Mjere za očuvanje radnih mjesta su, tvrdi, donekle pomogle.

“S druge strane, dobili smo i nekakvu mogućnost pokrivanja nekakvih fiksnih troškova. Međutim, to nije dostatno. Tražimo jednokratnu fiksnu naknadu financijske prirode kako bismo mogli preživjeti. Mi smo u tih 12 mjeseci, punih 5 mjeseci bili zatvoreni. Gospodo, mi smo prazni. Nemamo od čega preživljavati”, veli Biljan.

“Mi ne želimo novac za nerad, mi želimo raditi i sami zaraditi novac za naše plaće”, dodaje.

Podsjeća na činjenicu da od 12 mjeseci u prošloj godini, kafići nisu radili punih 5 mjeseci.

“Tu novaca nema za pokretanje ponovnog poslovanja. Više od 40 posto ugostiteljskih tvrtki je u blokadi. Pričamo o Hrvatskoj. Više od 1100 objekata je zatvoreno trajno s početkom nove godine”, ističe Biljan.

Biljan podsjeća kako je stav Nacionalne udruge ugostitelja da su ugostiteljski objekti u Hrvatskoj sigurna mjesta i kako poštuju sve epidemiološke mjere te da očekuju da će se 1. ožujka otvoriti terase.

“Vidimo unazad mjesec dana da su podaci svaki dan da pada broj novozaraženih. Mi smo spremni, mi željno čekamo dan otvaranja i sigurna smo mjesta za naše građane. Dajte ugostiteljima u Hrvatskoj da konačno počnemo raditi”, apelira Biljan.

Kaže kako su ugostitelji u novu godinu ušli na koljenima.

“Naši računi su prazni. Pričalo se o covid-kreditima, a informacije s terena govore da se ne mogu dobiti krediti za likvidnost jer nismo likvidni. Naravno da nismo likvidni, kad smo zatvoreni”, kazao je Biljan.

Komentirajte prvi

New Report

Close