Bankari traže očitovanje profesora Ekonomskog fakulteta zbog ‘štetnih’ izjava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2015. u 12:51
Dr. Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Već duže vrijeme manipuliraju javnošću i građanima”.

Hrvatska udruga banaka (HUB) uputila je dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru pismo u kojem traže očitovanje o "netočnim i štetnim" izjavama profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića, priopćio je HUB u subotu.

"Već duže vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava. Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Udruga ističe da su te informacije tvrdnje potpuno netočne i neutemeljene, da ne stoje ni u jednom poznatom podatku te da izravno su demantirane podacima Hrvatske narodne banke.

"Hrvatska narodna banka, u svojem je izvješću od 21. siječnja naslovljenom 'Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima i nekim mogućnostima državne intervencije', dostupnom na mrežnim stranicama HNB-a, izravno demantirala niz tvrdnji koje su dvojica profesora sustavno širila u javnosti", kaže se u priopćenju HUB-a.

Tvrdi se da su ideje dvojice profesora stručno su opovrgnute u raspravama o rješavanju problema s kreditima u švicarskim francima, "aktualnim zaključcima Hrvatske narodne banke o ugrožavanju međunarodnih pričuva i, posljedično, stabilnosti cijelog sustava, kad bi njihovi prijedlozi bili primijenjeni".

"Takvim nastupima u javnom prostoru, koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru. Stoga je HUB dekana Ekonomskog fakulteta zamolio za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza ovakvih javnih nastupa profesora Jakovčevića i Lovrinovića ili oni nastupaju u svoje ime", stoji u priopćenju.

Komentari (28)
Pogledajte sve


Tocka 6: Sto je nizi stupanj obrazovanja stanovnistva to su popularnije teorije zavjere 🙂

Ili Ti, sto je visi stupanj obrazovanja teorija vise nije teorija vec praksa koja se dosljedno provodi 😉

Moja tvrtka jako dobro radi i ostvaruje dobit oko 7 % (za razliku od većine tvrtki koje ostvaruju gubitke ili dobit 1-2%).

Bilo bi zanimljivije saznati što tvoji radnici (ako nisu članovi obitelji) misle o tebi i tvojoj “tvrtki”. Kol’ko ih uskračuješ na plaćama i kasnije na mirovinama ako ih vodiš na minimalcu, kol’ko si utajio poreza i doprinosa, kol’ko si na račun svega toga sebi strp’o u džepove i tak dalje. tipično za balkanski tip “poduzetnika”. [emo_palacd]

Moja tvrtka jako dobro radi i ostvaruje dobit oko 7 % (za razliku od većine tvrtki koje ostvaruju gubitke ili dobit 1-2%).

Mojoj tvrtci su 4 banke nudile kredite s kamatom od 7 % do 14 % godišnje.

Naravno da sam ih odbio , radimo iskljućivo sa vlasitim kapitalom.

Da smo uzeli kredit morali bi cjelu godišnju dobit dati banci za kamate (ili još i više).
Radili bi cjelu godinu za kamate!

Zar treba žaliti one koji su dignuli te kredite u švicarcima ?
Jesu li oni blesavi ?

Koliko oni zarade kada mogu uzeti tako skupe kredite ?

Pa da dilaju drogu nebi toliko zaradili.

jedan od navedenih odgovorio mi je da nema dionica bez nominalne vrijednosti! poznati i priznati stručnjaci koji nam uče djecu ekonomiju na počelima starim 300 godina!!

New Report

Close