Bandić otputovao u Dubai, dogovara ‘Zagrebački Manhattan’

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2019. u 14:51
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otputovao je u ponedjeljak u Dubai na sastanak sa čelnikom tvrtke koja gradi kontroverzni projekt “Beograd na vodi”.

Prema službenom priopćenju Bandić se samo odazvao na poziv gradonačelnika Dubaija, a u programu posjeta predviđen je i sastanak s direktorom tvrtke Emaar Properties Mohamedom Alabbarom.

Jutarnji list je objavio da Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties koja stoji i iza projekta “Beograd na vodi”, predstavlja i tvrtku Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija.

Podsjetimo, prije nekoliko dana grad Zagreb je odabrao upravo Eagle Hills za izgradnju “Grada u Gradu”, kako je projekt najavio Bandić.

“Na poziv gradonačelnika – generalnog direktora Grada Dubaija Dawooda Abdularahmana Alhajirija, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem danas putuje u službeni posjet  Gradu Dubaiju. Programom su predviđeni sastanci s gradonačelnikom – generalnim direktorom Grada Dubaija Dawoodom Abdularahmanijem Alhajirijem i direktorom tvrtke Emaar Properties Mohamedom Alabbarom”, priopćeno je iz gradske službe za informiranje.

Bandić je na put poveo i više članova gradskog poglavarstva.

U izaslanstvu Grada Zagreba su i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković, poseban viši savjetnik gradonačelnika za investicije i strana ulaganja Harun Omerbašić i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis, stoji u službenom priopćenju iz Grada.

U Beogradu pobuna, zagrepčani šute, barem za sada

Tvrtka Eagle Hills je jedna od tvrtki koje su se javile na Bandićev Javni poziv koji je kratko trajao, za veliki građevinski projekt blizu obala rijeke Save. Riječ je o tvrtki koju predstavlja građevinski tajkun Mohamed Alabbar, osnivač kompanije Emaar Properties, a čiji su predstavnici već prije bili na sastancima u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Bandić je projekt najavio kao “Zagrebački Manhattan”, koji će koštati od 1 do 1,5 milijarde eura novca poreznih obveznika. Protiv najavljene izmjene vizure glavnog grada Hrvatske, za sada se nije nitko pobunio, osim pojedinih medijskih kritika arhitektonske struke, koji ne žele žrtvovati zeleni prostor zagrebačkog hipodroma, dok je dio prostora zagrebačkog Velesajma – zaštićena kulturna cjelina, poput npr. Kineskog paviljona.

"Grad u Gradu" je predviđen između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara.

Podsjetimo, projekt “Beograd na vodi” kontroverzan je za veliki dio beogradske javnosti, a protiv njega povele su se brojne aktivističke akcije, poput one pod nazivom “Ne da(vi)mo Beograd”. S druge strane srbijanski vrh vlasti ponosan je na projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close