Bajs: Naši konkurenti i nisu na moru, nego u drugim zemljama

Autor: Marija Crnjak , 02. lipanj 2015. u 14:05
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Vjerovalo se prije da rast kontinentalnog turizma ne može biti jednak onom na moru, a pokazalo se da je moguće ostvariti još veći rast, što potvrđuju i statistike

Udvostručen broj noćenja u Bjelovarsko bilogorskoj županiji u prošloj godini, višestruk rast broja ljudi koji se bave turizmom i od njega žive, te procvat manifestacija koje su vodeće u Hrvatskoj po broju posjetitelja, rezultat je suradnje lokalne uprave, javnog i privatnog sektora koji se posvetio razvoju kontinentalnog turizma u BBŽ, složili su se sudionici drugog panela današnjeg Poslovnog uzleta na temu "Uzlet kontinentalnog turizma".

"Vjerovalo se prije da rast kontinentalnog turizma ne može biti jednak onom na moru, a pokazalo se da je moguće ostvariti još veći rast, što kažu naše statistike. Naši konkurenti i nisu na moru, nego u drugim zemljama, pogotovo regije, tu su Slovenija, Mađarska, Austrija, s kojima također surađujemo, imamo zajedničke prezentacije, pojasnio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija ustvrdio je kako nema razloga da hrvatski kontinentalni turizam ne ostvaruje jednake rezultate kao i onaj u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji. Upravo s Unilineom Županija je inače nedavno sklopila ugovor o suradnji na dovođenju organiziranih grupa.

Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma ustvrdio je da Hrvatska doduše još uvijek ima velik jaz između morskog i kontinentalnog turizma na kojem se ostvaruje tek oko 4 posto turističkog prometa.

Jedan od zamašnjaka razvoja turizma u županiji svakako su Daruvarske toplice koje su trenutno usred investicijskog projekta vrijednog oko 17 milijuna eura, osim lječilišnog i wellness dijela imaju najviše smještajnih kapaciteta u županiji.

"Strateški projekt razvoja započeo je 2010. godine, kad je izrađen i masterplan turističkog razvoja županije, što je financiralo Ministarstvo turizma u vrijeme dok je ministar bio upravo današnji župan Damir Bajs. Imamo idejno rješenje i lokacijsku dozvolu za projekt vrijedan 17,2 milijuna eura, a cijeli projekt uređenja lječilišnog i hotelskog kompleksa vrijedan je 50 milijuna eura, a uključuje i projekt energetske učinkovitosti, jer želimo iskoristiti geotermalne izvore i sunčevu energiju", pojasnio je Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica koje su u javnom vlasništvu, no 58 posto prihoda već ostvaruje na tržištu. Hotel Termal ujedno je i prvi lječilišni hotel u Hrvatskoj. Medak ističe tri snažna razloga koji idu u prilog kontinentalnog medicinskog turizma, a to su cjelogodišnje poslovanje, dulji boravak gostiju i značajno veća cijena usluge odnosno prihod.

Kako je na panelu istaknula Jasna Vaniček Fila, direktorica Turističke zajednice BBŽ, dva osnovna turistička proizvoda u županiji trenutno su wellness i zdravlje, te enogastronomija, i u suradnji ta dva segmenta mogu se kreirati i novi sadržaji, uz dodatne atrakcije kojih je sve više.

 

  

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Austriji turizam vezan uz konje godišnje generira iznos od 2,1 milijarde eura. Od toga otpada 1,27 mlrd € na slobodno vrijeme i 0,83 mlrd na turizam. Turisti u ovom segmentu turizma u prosjeku su 8,4 dana na odmoru i u prosjeku potroše 84,5 € na dan. Broj gostiju stalno raste u 2013. +6,4% odnosno 1,1 milijuna gostiju. Dvije trećine gostiju su iz drugih zemalja prije svega Njemačke, Italije, Švicarske i Nizozemske. Glavni motiv dolazaka gostiju je prekrasna priroda, naravno uz sve ostale usluge i mogućnosti.

New Report

Close