Baby Beef: Gubitak po grlu tovne junadi tisuću do 2223 kune

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2022. u 22:00
Kumulirani gubitak samo u posljednjem turnusu tova iznosi u prosjeku 222 milijuna kuna, navode iz Baby Beefa/D. VIŠNJIĆ/PIXSELL

Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od tisuću kuna po grlu do čak 2223 kune.

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef obratila se pismom premijeru Vlade RH Andreju Plenković i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojem traže hitan sastanak nakon što su kalkulacije za proizvodnju tovne junadi u 2022. pokazale da tovljači posluju ispod granice rentabilnosti.

Prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od tisuću kuna po grlu do čak 2223 kune.

”Prema predmetnim kalkulacijama za 2022., prosječno poljoprivredno gospodarstvo, ovisno o načinu tova, odnosno izvora hrane, ostvaruje gubitak minimalno 1,49-3,42 kn po kilogramu žive mase (1000-2223 kn/grlu), pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu kupuju na tržištu.

Tako kumulirani gubitak, samo u posljednjem turnusu tova (posljednjih 7 mjeseci) iznosi u prosjeku 222 milijuna kuna”, objavljeno je iz Udruge Baby Beef.

U boljem položaju nisu ni gospodarstva koja posjeduju dovoljno poljoprivrednog zemljišta zbog trenutne situacije prouzrokovane katastrofalnom sušom i smanjenog prinosa od oko 50 posto, priopćeno je iz Udruge Baby Beef koja je s nedavne sjednice Upravnog odbora poručila da oko 400 članova Udruge ostvaruje pad prihoda i proizvodnje od procijenjenih 25% uslijed suše i porasta cijena proizvodnje te rasta cijena stočne hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close