AZRRI-jeve radionice u 2019. privukle čak 430 polaznika

Autor: Marta Duić , 13. siječanj 2020. u 07:11
Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom održao je radionicu Kreativna gastronomija u jesenskom cklusu

Većina polaznika ipak je iz Istarske županije, koja uz pomoć županijske Obrtničke komore i Turističke zajednice sufinancira pola iznosa troškova radionice po pojedincu.

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) kuharske radionice organizira od 2015. godine. U skladu s rastom broja polaznika, širili su teme, obuhvatili sve veći broj namirnica i tehnika te time privukli polaznike ne samo iz cijele Hrvatske, već i iz EU.

U jesenskom ciklusu radionica dosegnuli su brojku od 280 polaznika, što je 70 više nego 2018. U proljetnom i jesenskom ciklusu u 2018. godini imali su 380 polaznika, a godinu kasnije brojka raste na 430.  Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva u AZRRI pohvalio s kako su polaznici zaposlenici svih vodećih istarskih hotelskih lanaca te Jadranka hoteli s Malog Lošinja.

Većina polaznika ipak je iz Istarske županije, koja putem odjela za poljoprivredu i turizam te uz pomoć županijske Obrtničke komore i Turističke zajednice sufinancira pola iznosa troškova radionice po polazniku iz Istre. Uz njih, česti su gosti i iz drugih hrvatskih regija te iz Slovenije i Italije. 

Autohtono kao inspiracija
"Prve su godine bile namijenjene kuharima profesionalcima i to samo na temu mesa i proizvoda autohtonih pasmina Istre. Razlika od samih početaka do danas je u evoluciji različitih tema koje u osnovi moraju imati lokalni poljoprivredno prehrambeni proizvod kao bazu za kuhanje. Radionice su postale uže specijalizirane, primjerice tema ove jeseni bila su istarska mozzarella i istarski crveni češnjak. Dali smo slobodu mentorima da predstave svoju kreativnu kuhinju, odnosno način na koji oni pristupaju jelima. Iako na radionicama prednost dajemo lokalnim proizvodima, dio njih usmjeren je i na posebne tehnike kuhanja, na novu opremu za pripremu hrane uz uvjet da se kuhaju lokalni proizvodi˝, objašnjava Šuran.

 

280 polaznika

bilo je u jesenskom ciklusu AZRRI-jevih radionica koje već petu godinu održavaju u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre u Pazinu

Mjesto održavanja radionica je Edukacijsko gastronomski centar Istre u Pazinu, traju od 45-60 dana ovisno o interesu i potrebi za ponavljanjem radionica te je broj polaznika ograničen na 15. Ključna imena jesenskog ciklusa bili su Deni Srdoč iz restoran Draga di Lovrana, najmlađi domaći chef s Michelinovom zvjezdicom te Jeffrey Vella, Cullinary director u Maistrinim hotelima s pet zvjezdica i dugogodišnji chef Esplanade. 

"U fokusu tema uvijek je lokalni proizvod i njegova maksimalna utilizacija kako bi se iskoristio njegov gastronomski potencijal. Dio je to programa 'no waste' kojeg AZRRI provodi sa svojim mentorima i kuharima kako bi se povećala iskoristivost namirnica. Važno je od namirnice ili sirovine pronaći način da se iskoriste svi dijelovi bilo kao osnova jela, dekor, temeljac, ekstrakt…", ističe Šuran. 

Predani mentori
S odabirom mentora nisu imali problema, a biraju ih prema iskustvu i vještinama kao i prema ostvarenim rezultatima u realnom sektoru i po preporuci struke. "Od samog početka nije bilo teško pronaći mentore jer su svi bili oduševljeni s idejom edukacija i pristupaju vrlo odgovorno prema polaznicima i prema namirnicama", pohvalio se Šuran.

Jedan do mentora koji je dio ove priče od prvog dana je i chef David Skoko koji je u jesenskom ciklusu održao radionice Urban street food od lokalne ribe i Ribe plosnatice -list, iverak i romb.  "Biramo sezonske teme i po semestru najčešće održim četiri radionice. Ljepota suradnje s AZZRI-jem je u tome što nam je fokus na lokalnom proizvodu i realnom ruralnom razvoju – od nabave namirnice do pripreme, kako i treba biti", poručuje Skoko.

Komentirajte prvi

New Report

Close