Sprema se strašan tim za Agrokor

Autor: Jadranka Dozan , 28. rujan 2018. u 14:06
Maksim Poletaev danas je posebni savjetnik šefa Sberbanka za Agrokor/Igor Šoban/PIXSELL

Prošlogodišnja robna razmjena dviju zemalja bila manja od pola milijarde eura, a slična je bila i 2016.

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, još je jednim istupom podcrtao velike ambicije Rusije u Hrvatskoj i zaintrigirao svojim izjavama. Sudjelujući u radu drugog Međunarodnog energetsko-bankarskom foruma "Europska unija – Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive" u Splitu komentirao je, među ostalim, slučaj Ine i opciju da se neka ruska kompanija nađe u ulozi novog strateškog partnera, kao i perspektive vezane uz plinsko tržište i izvoz ruskog plina. 

Neizbježno se na marginama tog skupa dotaknuo i Agrokora, a razmjere ruskih planova vezanih uz gospodarsku suradnju s Hrvatskom objedinio je i u poruci kako je njegov cilj "dovesti trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Rusije do razine dvije milijarde dolara godišnje".  Što to znači u trendom smislu, dovoljno je reći da je prošlogodišnja robna razmjena dviju zemalja bila manja od pola milijarde eura (oko 180 milijuna hrvatskog izvoza uz 302 mil. eura uvoza iz Rusije), što je oko 570 milijuna USD.

Sličan uvozno-izvozni skor između Hrvatske i Rusije zabilježen je i godinu prije (190 mil. eura izvoza RH uz 302 mil. uvoza). Ukratko, već godinama robna razmjena dviju zemalja ima pečat ekonomskih sankcija, a Azimovljev cilj značio bi povratak na nekadašnje razine koje je, dakako, obilježavao daleko veći uvoz iz Rusije i višestruko veći trgovinski deficit Hrvatske u robnoj razmjeni s Rusijom. A premda u prvoj polovici ove godine robna razmjena između njih bilježi solidan rast (do sredine godine 292 mil eura ili oko 340 mil. dolara), i to zahvaljujući za trećinu povećanim uvozom RH, cilj koji je sebi zadao ruski veleposlanik i dalje implicira čak trostruko jaču dinamiku trgovinske razmjene.   

 

90 žalbi

na nagodbu trenutno je u rješavanju na VTS-u

Energetika je, dakako, glavno uporište za tako ambiciozne planove, a potvrda toga je i Azimovljevo apostrofiranje značaja ruskog izvoza plina u Hrvatsku. No, prilično otvoreno ruski je diplomat govorio i o interesu za strateško partnerstvo u Ini. "Ruske kompanije s interesom gledaju na Inu, ali puno stvari ne ovisi o nama. Mađarska i Hrvatska moraju odlučiti tko bi trebao biti strateški partner Ine, ali ako takva prilika bude ponuđena Rusiji, mi ćemo je razmotriti," rekao je. I u širem kontekstu gospodarske suradnje računa na velik rastući potencijal, pa je tako i najavljujući sjednicu međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju koja bi se trebala održati krajem listopada rekao kako su očekivanja od tog skupa velika.

A slično, očito, vrijedi i za planove i pripreme za ulogu ruskih banaka u tzv. novom Agrokoru. Situacija u Agrokoru sad mu se čini, kako kaže, "normalnom, trendovi ukazuju na poboljšanje situacije".  rekao je Azimov. Nagodbu izglasanu početkom srpnja tek treba potvrditi Visoki trgovački sud. Kako je na srpanjsko rješenje upućeno više od devedeset žalbi, odluka o pravomoćnosti očekuje se tek za oko dva mjeseca odnosno do kraja godine.

No, Azimov već poručuje kako će "u slučaju pozitivne odluke Sberbank i VTB banka biti spremni početi rad u vezi s  restrukturiranjem kompanije i poboljšanjem poslovanja". Ističući da su tom pogledu optimistični, dodao je i da Sberbank "priprema snažan tim za rad u Agrokoru" te da je uvjeren da će od Agrokora napraviti "učinkovitiju i konkurentniju tvrtku". Što znače najave priprema snažnog tima za Agrokor, očito je još prerano govoriti, no sadašnja izvanredna uprava predvođena povjerenikom Fabrisom Peruškom podjednako je optimistična prema nadolazećoj godini.

"Nakon odluke VTS-a, za koju očekujemo da će biti pozitivna, 2019. će doći do same nagodbe, kompanija će izaći iz izvanredne uprave i početi normalno funkcionirati, kazao je Peruško za izlaganja na ovotjednoj konferenciji Dan velikih planova tjednika Lider. Pohvalio se kako su već sada operativni rezultati solidni, a uvjeren je kako će se nadalje samo poboljšati. Na upit o budućem vodstvu "novog Agrokora", razumljivo, zadržao se na konstataciji da "dok traje izvanredna uprava, situacija je ovakva kakva je". Tako tvrdnje u poslovnim krugovima o tome da već postoje dogovori i obećanja o nekoj ulozi u novom Agrokoru ostaju u zoni spekulacija.    

Komentari (3)
Pogledajte sve

Tesko da moze biti strasniji od ovog trenutno.

Još malo pa će ministrica Divjak ući u nadzorni odbor jer će svi zaposleni biti studenti.

Pripremite strasan tim odvjetnika.
Trebat ce vam!

New Report

Close