Australija migrantima s dosjeom uvodi narukvice za gležnjeve i policijski sat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2023. u 16:00
FOTO: REUTERS

Australska vlada priopćila je u četvrtak da će predložiti novi zakon kojim se uvode nošenje narukvica za gležnjeve, policijski sat i druge metode nadzora nad stotinjak stranaca s kriminalnim dosjeima, koji su sudskom presudom nedavno pušteni iz imigracijskog pritvora.

Prema prošlotjednoj presudi Visokog suda, protuzakonito je držati migrante u pritvoru bez da im se unaprijed odredi vrijeme koje u njemu moraju provesti, premda se takvom praksom Australija služila više od dva desetljeća.

Spomenuta je presuda prisilila vladu da pusti na slobodu 83 strana državljana, među kojima ima i onih osuđenih za ubojstvo i seksualne napade, što je izazvalo reakciju javnosti.

Uslijed rastućih političkih pritisaka, vlada premijera Anthonya Albanesea izvijestila je da će predložiti parlamentu zakon koji će, osim većih kazni, izvršnoj vlasti omogućiti propisivanje strogih pravila za dobivanje viza.

“Da sam imala ikakvu zakonsku ovlast za to, zadržala bih sve te ljude u pritvoru”, rekla je novinarima ministrica unutarnjih poslova Clare O’Neil govoreći o nedavno puštenim imigrantima.

Nova pravila uključuju mogućnost nošenja narukvica za gležnjeve, policijski sat i razna druga ograničenja, kazala je ministrica.

O’Neil je upozorila da kršenje jednog od zadanih pravila može završiti zatvorskom kaznom.

”Za one koji su pušteni iz pritvora imamo jednostavnu poruku. Postavit ćemo im najstrože moguće uvjete, a ukoliko ih neće slijediti, završiti će u zatvoru”, izjavila je.

Migranti koji su u Australiji ili u inozemstvu osuđeni na zatvor, svoje su kazne već odslužili, međutim sve do prošlog tjedna bili su zadržani u pritvoru, bez dobivene vize, jer su smatrani rizičnima za nacionalnu sigurnost, prema procjenama australske vlade.

No, oni isto tako ne mogu biti vraćeni u svoje zemlje porijekla zbog straha od progona ili odmazde tamošnjih vlasti.

”Vlada ovim zakonom zamjenjuje jednu vrstu kazne, u vidu neograničenog boravka u pritvoru, drugom vrstom kazne”, izjavila je Sanmati Verma, iz Centra za ljudska prava.

“Svakog se dana australski građani koji su osuđeni za neko kazneno djelo integriraju u zajednicu nakon što su odslužili kaznu. Opasno je reći da migranti i izbjeglice u istom položaju predstavljaju drugačiji ili veći rizik”, rekla je.

Komentirajte prvi

New Report

Close