Arhitekt ima rješenje za otpad u Zagrebu po uzoru na jedan američki grad

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 08:43
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Komentirao je i moguću izgradnju socijalnih stanova u Zagrebu, navodeći da ih ne bi trebalo graditi na najeftinijim lokacijama.

Arhitekt Igor Ekštajn u N1 Newsnightu govorio je problemima u Gradu Zagreba. Komentirao je kako bi se mogao riješiti problem s odlaganjem otpada u Zagrebu.

“Najelegantnije rješenje da se smeće ne gomila u javnim prostorima: mnoge zagrebačke zgrade su projektirane da imaju prostorije za odlaganje otpada u prizemlju. Obiteljske kuće imaju dvorište u koje se mogu odlagati kontejneri. Princip da se smeće odvaja na parceli stambene zgrade i kuće, a onda iznosi u određeno vrijeme kad će Čistoća pokupiti smeće – mislim da je to najelegantniji princip. Tako nema prisutnosti kontejnera i smeća u javnom prostoru”, objasnio je Ekštajn.

Zagrebačka vlast odgodila je primjenu novog modela odvajanja otpada, a Ekštajn je komentirao kako je odvoz otpada reguliran u Bostonu.

“U Bostonu zgrade imaju prostorije u prizemlju u kojem se odvaja smeće. Upravitelj zgrade dužan je jednom tjedno iznijeti kontejnere na ulicu i tada Čistoća pokupi kontejnere”, kazao je arhitekt.

Komentirao je i moguću izgradnju socijalnih stanova u Zagrebu, navodeći da ih ne bi trebalo graditi na najeftinijim lokacijama.

“O tome treba razmišljati kao o točkastoj izgradnji na više različitih lokacija i time će se eliminirati stigmatizacija ljudi koji žive u takvim stanovima. Drugo, grad će imati ravnomjerniju i bolju strukturu stanovništva”, objasnio je arhitekt, dodajući da treba razmišljati o Gredelju kao prostoru s velikim potencijalom.

Komentirajte prvi

New Report

Close