Arheološka otkrića s ostacima brodoloma odgodila projekt težak pola milijarde kuna

Autor: Marija Brnić , 20. travanj 2023. u 11:13
Ispiranje soli iz površinskog sloja tla i osiguranje kvalitetne vode nužni su za uzgoj poljoprivrednih kultura/Shutterstock

Na čekanju rješenje problema prodora morske vode na poljoprivredna zemljišta.

Gotovo desetljeće u Dolini Neretve iščekuju sustavno i dugoročno rješenje problema zaslanjene morske vode koja prodire uzvodno i lagano ubija poljoprivrednu proizvodnju, glavnu djelatnost tog kraja.

Tračak nade pojavio se s Nacionalnim projektom navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u okviru kojega je Donja Neretva odabrana za pilot projekt.

Europska sredstva
Vrijednost pothvata procjenjivala se na više od pola milijarde kuna, a predviđao je realizaciju u dvije faze, najprije fizičke barijere prodoru zaslanjene vode, te potom u drugoj fazi izgradnju sustava distribucijske mreže do obradivih poljoprivrednih površina. Projekt je predviđen i za financiranje iz europskih sredstava.

600

tisuća eura vrijedan je posao podvodnog istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova

No, u tijeku priprema iskrsnuo je problem koji je zaustavio ovaj za očuvanje proizvodnje u neretvanskom kraju krucijalan pothvat. Odabrani lokalitet za gradnju pregrade, između Komina i Opuzena, pokazao se, naime, mjestom na kojemu je i vrijedno arheološko nalazište.

Konkretno, Hrvatske vode pod čijom je ingerencijom pripreman projekt, tijekom snimanja terena i podvodnih istraživanja još 2021. su utvrdili da se u koritu nalaze ostaci dva drvena plovila, točnije monoksila i jedne neretvanske lađe, te amfora i ulomci rimske keramike i obrađenog drva, a lani su dali istražiti pet podvodnih arheoloških sondi u užoj zoni i nađeni su ulomci obrađenog drva koji vjerojatno pripadaju brodskoj konstrukciji, dok je dio amfora bio položen u nizu i navodi kako se radi o brodskom teretu.

Zaključeno je da je na lokaciji predviđenoj za gradnju pregrade pronađen ostatak brodoloma još iz rimskog razdoblja, na kojemu je vjerojatno sačuvan dio tereta i moguće brodske konstrukcije. Procjenjuje se po podacima iz Hrvatskih voda, da se radi o razdoblju kraja 1. stoljeća prije Krista do prve polovice 1. stoljeća.

Vrijedni artefakti su djelomično ili u cijelosti ukopani u pijesku i mulju, te su sondiranjem dokumentirani, a sada je, prije nego se krene s bilo kakvim aktivnostima na projektu postavljanja brane i gradnje sustava navodnjavanja, Hrvatske vode angažiraju stručnjake koji će provesti podvodno istraživanje i konzervatorsko-restauratorske radove.

Konzervatorima u Imotski
Upravo je zaključen ugovor s Institutom za pomorsku baštinu Ars Nautica iz Pašmana, koji je na javnom natječaju dobio taj posao uz cijenu od 600 tisuća eura i za koji ima četiri mjeseca od uvođenja u posao.

O tome gdje će završiti pronađeni eksponati, u Hrvatskim vodama kažu, odlučit će Konzervatorski odjel u Imotskom. Nakon toga, nastavit će se i aktivnosti s projektom spašavanja proizvodnje u Dolini Neretve. Projekt postavljanja mobilne pregrade i stvaranja bazena nezaslanjene vode koja bi se sustavom tlačne distribucijske mreže transportirala na poljoprivredne površine omogućio bi ispiranje soli iz površinskog sloja tla i osiguralo kvalitetnu vodu za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Idući korak za Hrvatske vode bit će pripremiti sve da se konačno može i krenuti s ulaganjem, za koje će biti potrebno 73,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close