Arapski ulagači s još 9 milijuna eura idu u obnovu Afrodite i Bonace

Autor: Marija Crnjak , 27. prosinac 2022. u 11:01
Uz obnovu hotela u Tučepima i Bolu slijede i manji zahvati u poboljšanje ponude i dizanje kvalitete usluge/BLUESUN

Eagle Hills nastavlja investicijski ciklus u Sunce hotelima.

Hotelska kompanija Sunce hoteli nastavlja investicijski ciklus u lanac Bluesun hotela, te ulaze u obnovu Hotela Afrodita u Tučepima i Hotela Bonaca u Bolu na otoku Braču, zbog čega arapski investitor Eagle Hills Real Estate planira dokapitalizaciju tvrtke od gotovo 9 milijuna eura, nakon što su u ovoj godini potrošili oko 45 milijuna eura.

Kako doznajemo iz kompanije, uz obnovu ova dva hotela ide i još nekoliko manjih zahvata u poboljšanje ponude i dizanje kvalitete usluge u drugim objektima. Također, još ćemo vidjeti hoće li se Eagle Hills odlučiti i za preuzimanje državnog udjela u Aerodromu Brač, gdje su većinski vlasnici.

Odluka o dokapu trebala bi biti izglasana na Glavnoj skupštini društva zakazanoj za 30. siječanj, kako stoji u pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Temeljni kapital Sunce hotela sada iznosi gotovo 93 milijuna eura, te se povećava izdavanjem novih dionica uz uplatu uloga u novcu radi prikupljanja sredstava potrebnih za ostvarenje poslovnog plana Društva, navodi se u pozivu na Skupštinu.

101,7

milijuna eura vrijednost je temeljnog kapitala Društva nakon novog povećanja iznosa

Ovom odlukom temeljni kapital povećava se za iznos od najviše 8.863 milijuna eura, na iznos od najviše 101,7 milijuna eura, izdavanjem do 681.818 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 13,00 eura, s tim da pravo upisa i uplate novih dionica ima Eagle Hills Zagreb Real Estate.

Kako je poznato, arapski ulagači, poznati i po ulaganju u projekt Beograd na vodi, u ožujku 2021. preuzeli su Sunce hotele od Jake Andabaka i njegove tvrtke Lucidus za oko 101 milijun eura, s najavom da planiraju nastaviti hotelski biznis na atraktivnim destinacijama u Hrvatskoj. Temeljem navedenog ugovora stečeno je ukupno 69,71 posto temeljnog kapitala društva.

Radi se o kompaniji koja pod brendom Bluesun Hotels&Resorts upravlja s 11 hotela u srednjoj Dalmaciji, a u vlasništvu imaju i 50,2% vlasničkog udjela u Aerodromu Brač. Eagle Hills privatna je građevinska kompanija sa sjedištem u Abu Dhabiju, koja radi projekte gradova u gradovima diljem Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, s fokusom na brzorastuća tržišta.

Predsjednik kompanije je Mohamed Ali Rashed Alabbar. Unatoč i dalje nepredvidivim okolnostima na tržištu putovanja u 2021., novi vlasnik Sunce hotela krenuo je provoditi obećana ulaganja. S prvim danima 2022. krenuli su s intenzivnim radovima renovacije hotelskih objekata srednje kvalitete, u cilju podizanja kvalitete usluge smještaja te hrane i pića.

Radovi renovacije su privedeni kraju do početka lipnja – uloženo je u šest nekretnina u portfelju, Hotel Elaphusa, Hotel Borak, Holiday Village Bonaca u Bolu na Braču, Hotel Maestral i Hotel Soline u Brelima te Residence Kaštelet u Tučepima. Ovom investicijom renovirano je gotovo 800 soba u manje od šest mjeseci.

Mohamed Alabbar, predsjednik Nadzornog odbora Eagle Hills Real Estatea/A. Ahel/PIXSELL

Značajno povećanje poslovanja
”Kao hotelska grupa s više od 60 hotela, s ponosom pridonosimo povijesnoj ljepoti hrvatske obale. Sjajno se nadopunjujemo, što nam omogućuje da doprinesemo dugogodišnjoj profinjenosti i luksuzu. Volimo to što radimo i nastojimo iznenaditi naše goste udobnošću i luksuzom. Zahvaljujemo nadležnim tijelima i našim gostima na ukazanom povjerenju. Hvala i našem izvrsnom timu, uspjeli su”, rekao je tom prilikom Mohamed Alabbar, predsjednik Nadzornog odbora.

Sunce hoteli u prva tri kvartala 2022. imali su 439,6 milijuna kuna poslovnih prihoda, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2021., kad je prihod bio 333,8 milijuna kuna. Najveći dio poslovnih rashoda su im bili troškovi osoblja, i to za oko 22 posto više nego godinu ranije.

S krajem trećeg kvartala ove godine nominalni dug prema financijskim institucijama iznosio je 482 milijuna kuna, što je 57,7 milijuna kuna više nego krajem 2021. za potrebe financiranja renovacije hotela.

U izvješću za 3. kvartal, a njihovi hoteli u najvećem dijelu zatvorili su se u listopadu, navodi se kako je u usporedbi s istim periodom 2021. vidljivo značajno povećanje poslovanja, kroz rast prihoda i troškova, što je posljedica oporavka turističkog sektora nakon utjecaja Covida. No, rast prihoda u kompaniji povezuju i s navedenim ulaganjima u podizanja kvalitete usluge, što je dovelo i do očekivanog povećanja cijene smještaja te hrane i pića.

Također, Društvo je tijekom ožujka 2022. izvršilo dokapitalizaciju Aerodroma Brač, na način da su dospjela potraživanja po danim kratkoročnim zajmovima ovisnom društvu u ukupnom iznosu od 3,3 milijuna kuna pretvorena u temeljni kapital.

439,6

milijuna kuna poslovnih prihoda imali su Sunce hoteli u prva tri kvartala 2022.

Povlačenje države
Zbog razvoja turizma na Braču, Alabbar je navodno zainteresiran za preuzimanje državnog udjela od 33,8% u bračkom Aerodromu, a natječaj za to trebao bi ići već početkom 2023. Kako je pisao Poslovni dnevnik, država se namjerava povući iz vlasničke strukture Aerodroma Brač, a iako u pravilu takve postupke pokreće kad ulagači dostave pisma namjere, CERP s prodajom kreće u okviru plana smanjenja državnog portfelja najavljenog kroz NPOO, navodno bez prethodnih upita investitora.

CERP u Aerodromu ima 33,8% dionica raspoloživih za prodaju, a po podacima iz vlasničke strukture Aerodroma Brač država ukupno ima 38,5%, dok manje udjele imaju Svpetrvs hoteli, HT, općina Puščica, Sardina i mali dioničari.

Komentirajte prvi

New Report

Close