APN će zahtjeve za stambene poticaje primati od 21. ožujka

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2022. u 22:00
Za subvencije iz državnog proračuna dosad (od 2017.) isplaćeno je više od 456,7 milijuna kuna/Shutterstock

Javni poziv za dostavu ponuda zainteresiranih kreditnih institucija vezanih uz visinu kamatnih stopa bit će objavljen sredinom veljače.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jučer je objavilo detalje o novoj rundi dodjela subvencija za stambene kredite koja ove godine starta na proljeće, a proces počinje još ovog mjeseca.

Javni poziv za dostavu ponuda zainteresiranih kreditnih institucija vezanih uz visinu kamatnih stopa, što je ujedno i prvi korak prema raspisu novog javnog poziva za građane, bit će objavljen sredinom veljače, kažu u resornom ministarstvu.

“Nakon što budu provedene sve pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici ožujka. S obzirom na to da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem, što u 2022. godini iznosi 50 milijuna kuna”, najavio je ministar Darko Horvat.

Nakon što se s bankama isklope ugovori, što se prema hodogramu očekuje 4. ožujka, objavit će se popis odabranih kreditnih institucija.

Kako sada stvari stoje, javni poziv zainteresiranim građanima za uključivanje u sustav subvencioniranja stambenih kredita za kupnju prve nekretnine bit će objavljen 9. ožujka. Bude li sve po planu, građani će svoje zahtjeve APN-u moći podnositi od 21. ožujka.

Podsjetimo, visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Najveće su namijenjene najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba, napominje se u objavi Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close