Apeli malih distributera: Najviše na gorivu zaradi – država

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2023. u 06:11
Nakon stabilizacije cijena, država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata, poručuje Udruga malih distributera goriva/I. Galović/PIXSELL

Država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno.

Udruga malih distributera goriva obratila se jučer javnosti priopćenjem u kojem optužuje Vladu da novom odlukom o ograničenju cijena naftnih derivata “sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj”.

“Mali distributeri, koji zapošljavaju više od tisuću radnika, do sada su – za vrijeme Vladine regulacije cijena naftnih derivata, izgubili više od 250 milijuna kuna ili 34 milijuna eura.

Istodobno, Vlada građanima za svaku prodanu litru goriva, građanima iz džepa uzima 50% ukupne cijene dizela i benzina.

Pojednostavljeno rečeno – država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno. Svakom prodanom litrom goriva i većom cijenom goriva – više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka Vlade.

Želimo najnižu cijenu goriva za građane, ali cijena ovisi isključivo o stavu države koja ne samo da se nije odrekla dijela zarade, nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu”, ističu mali distributeri koji pozivaju Vladu da objavi podatke o prihodima DP-a iz trošarina i poreza na naftne derivate u zadnjih godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close