Poslodavci traže hitnu reakciju Vlade: ‘Povećajte kvote jer nema radnika i ugrožena je sezona’

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2019. u 10:22
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade RH.

Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. 

Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ukoliko bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sada nalaze u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu.

Najveći gubitnik u ovom je slučaju država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Nema radnika, a nisu se ni potrudili tražiti radnike preko Burze. Pad prijavljenih slobodnih radnih mjesta za preko 16% u ovih prvih 5-6 mjeseci. Mnogi, njih preko 27% nije ni došlo na vrata burze tražiti domaće radnike, već samo vrište “strana radna snaga”. Što reći na to.

112000 nezaposlenih a 70% tražene radne snage na moru je pomoćno osoblje. Pa, tko je ovdje lud? Prijavljen si na burzu, nećeš posao, briše te se iz zdrastvenog osiguranja, te ga plaćaj sam. To nema nigdje, da možeš odbiti posao a da si i dalje zdrastveno osiguran.

Neka podignu plaće za 50% i neće imati problema s radnicima.
Ugovor i 20% unaprijed da poslije opet ne bi bilo izmotavanja.

Tko ne plati radnika prema ugovoru 100000kn kazne i na 2 godine mu se zatvara objekt.

Htjeli ste kapitalizam.

Imate ga poslodavci.

Dignite plaće pa će u redovim čekati
Gadi mi se ovo nadmudrivanje Vlade i turizma. Vlada ne želi spustiti teret na plaće jer bi Gradovi ostali bez prihoda, a poslodavci ne žele davati više od dvije plaće za jednu.

Kopromis : nategnimo Hrvate i uvezimo jeftinu radnu snagu da Vlada ne izgubi PDV od turizma, a poslodavci i dalje plaćaju “samo” dvije plaće za jednu

New Report

Close