Ante Žigman ostaje na čelu Hanfe i u idućih šest godina

Autor: Ana Blašković , 21. siječanj 2024. u 22:00
Vlada je dala povjerenje Anti Žigmanu za još jedan mandat na čelu regulatorne Agencije/R. Mavar

Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća ostaje Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić.

Aktualno vodstvo Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nastavit će Agenciju voditi i u narednom mandatu, u gotovo identičnom sastavu.

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prošlog tjedna predložila da na čelu Upravnog vijeća Agencije i idućih šest godina bude Ante Žigman. Zamjenik predsjednika Upravnog vijeća ostaje Tomislav Ridzak, a članovi Jurica Jednačak i Antun Palarić.

Jedina promjena svodi se na to da će Ilijanu Jeleč zamijeniti Anamarija Staničić, dugogodišnji kadar Agencije. Prijedlog za imenovanje članova Upravnog vijeća Hanfe Vlada je uputila na izglasavanje u Sabor.

Pred supervizorom cijelog financijskog sustava, osim banaka, u ovoj i godinama koje slijede, prvenstveno je usklađivanje s europskim direktivama. Svojevrsni “regulatorni tsunami”, kako je u kolumni o očekivanjima u 2024. Poslovnom dnevniku ilustrirao Žigman.

Na europskoj razini raspravlja se o lepezi novih regulatornih promjena, ali izmjenama postojećih, što će se reflektirati na Hrvatsku i opseg posla Hanfe. Unatoč opiranju i baražnoj vatri upozorenja da se radi o špekulativnom ulaganju svjetskih regulatora, kripto valute ulaze u ‘mainstram’ financije, pogotovo nakon odobrenja za spot bitcoin ETF-a u SAD-u.

Puna implementacija MICA-e, Uredbe o tržištu kriptoimovine, Uredbe o digitalnoj operativnoj otpornosti za financijski sustav (DORA) i direktiva o korporativnom izvještavanju (CSRD), nose tek dio tog “tsunamija novih obveza”.

U fokusu će zasigurno biti i tema financijske stabilnosti, od mirovinskih i investicijskih fondova, do leasinga, faktoringa i osiguranja, s obzirom na slabe perspektive rasta eurozone, borbu s inflacijom i geopolitičku neizvjesnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close