Stručnjaci otkrili kakva maslinova ulja kupujemo u trgovinama

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 08:58
Foto: Pixabay

Čak ako laboratorijskom analizom uzorci zadovolje postavljene kriterije, konačnu ‘presudu’ – je li neko maslinovo ulje doista ekstra djevičansko, dat će istančana nepca profesionalnih kušača.

Iako kemijske analize većine ulja pokazuju zadovoljavajuće rezultate – naime, više-manje ne odstupaju od propisanih standarda – osjetila ljudi koji procjenjuju kakvoću maslinovih ulja govore sasvim nešto drugo. Postupak ispitivanja maslinova ulja počinje – u laboratoriju, javlja HRT.

“Te kemijske analize nam govore da li je došlo do oštećenja ploda pri samoj berbi ili je neki nametnik oštetio plod. To su slobodne masne kiseline. A peroksidni broj nam pokazuje da li je ulje skladišteno na pravilan način”, ističe voditeljica laboratorija za kemijsku analizu hrane Nina Vuletin.

No čak ako laboratorijskom analizom uzorci zadovolje postavljene kriterije, konačnu ‘presudu’ – je li neko maslinovo ulje doista ekstra djevičansko, dat će istančana nepca profesionalnih kušača.

“Pozitivne osobine su voćnost, gorčina i pikantnost maslinovog ulja. I tu mogu biti mane maslinovog ulja užeglost, octikavost, pljesnivost, upaljenost, talog i još puno njih, “kaže voditelj panela kušača maslinova ulja udruge OLEA iz Šibenika, Damir Buntić.

Samo ulja s pozitivnim svojstvima i bez ijedne mane mogu biti – ekstra djevičanska. A službena statistika otkriva: više od polovine analiziranih uzoraka ekstra djevičanskog maslinova ulja iz naših trgovina – nosi lažnu oznaku.

“Rezultati analize 25 uzoraka maslinovog ulja pokazali su da je 13 uzoraka bilo nesukladno, i to: 12 na senzorsko ispitivanje, a jedan na parametar kvalitete i senzorsko ispitivanje. Države iz kojih potječe nesukladno maslinovo ulje su sljedeće: Italija – pet nesukladnih uzoraka, Španjolska – sedam i Hrvatska – jedan nesukladan uzorak”, stoji među ostalim u odgovoru Državnog inspektorata.

Sva sporna ulja povučena su iz prodaje, a protiv odgovornih pokrenuti su prekršajni postupci. Kušači tvrde – stvarno je stanje na policama trgovina još poraznije.

Boja ulja

Žale se domaći proizvođači i kušači na previše fleksibilne kriterije za prodaju ulja kao ekstra djevičanskog. Još je upitniji, smatraju, odnos veleprodajnih cijena na burzi ulja u Španjolskoj: 3 eura i 39 centa, odnosno oko 25 kuna za kilogram ekstra djevičanskog maslinova ulja. I 3 eura i 17 centa – za kilogram ulja koje nije za ljudsku upotrebu.

“Razlika je znači samo 0,22 eurocenta – što je 1,65 kuna. Postavljam pitanje: koja je to kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ako je ono od nejestivog maslinovog ulja skuplje samo 1 kunu i 65 lipa”, kaže Buntić.

Odgovor vidi – u isplativosti trgovine maslinovim uljem.

“U svakom slučaju jako velik biznis u Europi. I jedno vrijeme se govorilo da je čak trgovina i patvorenje maslinovih ulja jedan od najboljih biznisa, odmah iza trgovine drogom”, dodaje.

Boja, kažu stručnjaci, ništa ne otkriva, a nakon što smo odabrali pravo ekstra djevičansko ulje, važno ga je dobro i čuvati.

“Mora ga staviti gdje je temperatura otprilike stalna i gdje je mrak. Ako nije mrak, pokrijete ga nekom dekom i onda će biti u mraku. Eto, to je najvažnije kako sačuvati ulje. A boca koja se otvori – ona će se potrošiti za 15-20, mjesec dana i nećete primijetiti mana”, kaže vlasnik uljare i kušaonice maslinova ulja Ante Duvnjak.

Tek kad otvori bocu, kupac zna što je platio. Jer deklaracija, na žalost, nije jamstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close