Analitičari očekuju iduće godine podizanje rejtinga Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2017. u 13:02
Foto: Thinkstock

U svojim najnovijim procjenama, analitičari Erste banke podsjećaju da je proračunski deficit u 2016. bio ispod 1 posto BDP-a, a slične razine deficita očekuju i u idućim godinama.

Hrvatski gospodarski i fiskalni fundamenti značajno su poboljšani nedavno, a i srednjoročni izgledi se čine više obećavajućim, što sugerira da bi iduće godine Hrvatska mogla primiti pozitivne signale iz rejting agencija, navode analitičari Erste banke.

U svojim najnovijim procjenama, analitičari Erste banke podsjećaju da je proračunski deficit u 2016. bio ispod 1 posto BDP-a, a slične razine deficita očekuju i u idućim godinama. Navode i da se popravila održivost javnog duga, poduprta nižim brojkama o deficitu i aktivnostima Ministarstva financija vezanim uz povoljnije refinanciranje domaćeg i vanjskog duga. Pritom podsjećaju da je u lipnju ove godine Hrvatska izašla iz EK Procedure prekomjernog deficita (EDP).

Makroekonomski pokazatelji su solidni, ocjenjuju u Erste banci te očekuju da će se stopa rasta u srednjem roku kretati oko 3 posto godišnje. Važnim smatraju i da je taj rast raspršen diljem sektora i BDP komponenti, što ga čini održivijim.

Dodatno, situacija u Agrokor čini im se stabilnijom (iako i dalje postoje neizvjesnosti), a Erste analitičari ne vide ni nikakve velike rizike u pogledu političke stabilnosti.

"Stoga vidimo da bi sve rejting agencije mogle u prvoj polovini 2018. dići kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj", zaključuju u svojoj analizi.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's – kreditni rejting Hrvatske drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, dok Fitch i Moody's izglede drže stabilnima, S&P od rujna ove godine drži izglede pozitivnima.

Komentirajte prvi

New Report

Close