Američka investicija u Slavoniji zaposlit će 1.500 radnika, Osijek izlazi na svjetsku investicijsku kartu

Autor: Igor Vučković / Hina , 23. lipanj 2024. u 11:58
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na području Osijeka u zadnje su tri godine realizirana ili su u tijeku 84 projekta u javnom sektoru vrijedna, 350 milijuna eura, a polovica od toga iznosa je bespovratni europski novac.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je nedavno obilježio tri godine mandata, u intervjuu za Hinu govori o stanju sigurnosti u gradu, realizaciji više od 80 projekata vrijednih 350 milijuna eura i velikim planovima za koje je, kaže, potrebno više vremena od jednog mandata.

Nedavno je prošlo tri godine otkako ste preuzeli dužnost gradonačelnika Osijeka, što biste izdvojili kao najzahtjevnije izazove u tome razdoblju ?

Vođenje grada poput Osijeka iznimno je kompleksan posao, to je način života u kojem grad morate staviti na prvo mjesto. Interni sustav je velik, raspon tema je širok, a odgovornost je neizmjerna. U ovom “poslu“ odgovarate svim građanima, a vaša obveza je u svakom trenutku znati što je dugoročno najbolje za grad, ali i optimizirati život građana. Zbog toga se radi 0/24, sedam dana u tjednu, što zahtjeva veliki angažman i koncentraciju u svakom trenutku.  Grad raste, razvija se i, sudeći po reakcijama građana, procjenjujem kako smo dosadašnje izazove uspješno riješili.

Jesu li gradske financije danas stabilnije nego prije tri godine, koje ste poteze poduzeli kako bi se osiguralo normalno poslovanje grada i proračunskih korisnika ?

Unatoč izazovnim vremenima, gradske financije su stabilne. Odgovorno, učinkovito i transparentno upravljanje gradskim financijama rezultiralo je bezuvjetnim mišljenjem Državnog ureda za reviziju za 2022. godinu, što je najviša ocjena za financijsko poslovanje jedinica lokalne samouprave. Svaki projekt koji želimo realizirati izvan svakodnevnog poslovanja nastojimo financirati izvan gradskog proračuna.  Prvenstveno mislim na financiranje iz EU sredstava ili državnog proračuna, u čemu smo uspjeli jer se velika većina projekata na području Osijeka financira ili sufinancira iz alternativnih sredstava.

Pažljivo smo pratili stanje na financijskom tržištu pa smo, primjerice, u idealnom trenutku refinancirali naše kredite i od banaka dobili rekordno nisu kamatnu stopu od 0,33 posto, te na taj način uštedjeli minimalno 1,5 milijuna eura. Dobrom stanju financija svakako doprinosi i sve veća zaposlenost na području Osijeka, jer u  odnosu na lipanj 2021. danas imamo 3172  zaposlenih više.

Kako se ukidanje prireza odrazilo na prihode gradskog proračuna i cijene komunalnih usluga ?

Vladino ukidanje prireza smo podržali jer jamči podizanje plaća naših sugrađana. Vlada je ostavila mogućnost da se prirez nadomjesti većim stopama poreza na dohodak, no za razliku od nekih drugih velikih gradova nismo razmišljali u tom smjeru,  a zahvaljujući tome danas su plaće u Osijeku više nego u nekom gradu koji je podizao stope poreza na dohodak. Standard građana smo zaštitili i očuvanjem cijena komunalnih i drugih gradskih usluga. Unatoč velikim povećanjima troškova poslovanja cijene vode, odvoza otpada, grobna naknada ili cijena vrtića ostale su iste zahvaljujući racionalnom planiranju i upravljanju financijama.

Koliko je bilo zaposlenih u Gradskoj upravi prije tri godine, a koliko ih je danas ?

U lipnju 2021. bilo je 203 zaposlenih, a danas ih  imamo 198. Na početku mandata napravili smo detaljnu analizu svakog radnog mjesta i svakog procesa, te smo utvrdili da u nekim odjelima nedostaje ljudi (izdavanje građevinskih dozvola, komunalno redarstvo), dok u nekim odjelima postoje radna mjesta koja nisu potrebna. Uskoro predstavljamo jedinstveni sustav digitalizacije poslovanja, pomoću kojega ćemo dodatno ubrzati procese, ali i građanima znatno pojednostaviti komunikaciju s gradskom upravom.

Osijek se ranije znao percipirati kao grad opterećen ekonomskim, demografskim i drugim problemima. Što ste poduzeli u protekle tri godine kako bi se ta percepcija promijenila ?

Jedini pravi, učinkoviti način da mijenjate percepciju jest da radite na razvoju grada, reklama se može kupiti, ali ne i imidž. Zato su u procesu promjene ključnu ulogu odigrali  Osječanke i Osječani, koji su strpljivo su prihvatili sve procese na kojima radimo, velika su podrška promjenama i vrednuju vrhunske rezultate. Osijek danas privlači strane investicije poput američke tvrtke Jabil, bilježi rekordnu zaposlenost, ima više doseljenih negoli odseljenih, upisuje rekordan broj djece u vrtiće, najbolji je u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava i najbolji među velikim gradovima u odvojenom prikupljanju otpada.

Jeste li zadovoljni sa stanjem sigurnosti u gradu, pogotovo nakon nedavnog incidenta u kojem je vatrenim oružjem oštećen automobil kojim se koristi sportski direktor NK Osijeka Jose Boto ?

Osijek je siguran grad, to posebno naglašavaju oni koji puno putuju ili gosti koji nam dođu pa se čude kako u Osijeku mogu noću sami šetati, čak i ići na bankomat ili kako djeca idu sama u školu i iz škole… Naravno da nas izolirani incidenti uznemiruju, no to je samo dokaz da se radi o ekstremu. Kao građanin, navijač, ali primarno kao gradonačelnik snažno osuđujem taj incident i dajem maksimalnu podršku u osvjetljavanju slučaja, stavljajući na raspolaganje svu gradsku infrastrukturu koja može pomoći u istrazi tog kaznenog djela.

Za vrijeme Vašeg mandata pokrenuta je najveća investicija na području istočne Hrvatske, proizvodni pogon američke tvrtke Jabil u Industrijskoj zoni Nemetin. U kojoj fazi je taj projekt?

Kada su predstavnici američke tvrtke prvi puta došli u Osijek, šanse za njihovo investiranje su bile minimalne jer mnogo je gradova izvan Hrvatske bilo na njihovu širem popisu. Prepoznao sam to kao moguću prekretnicu u razvoju Osijeka, osnovao sam međuresorni tim i zadao im da investitoru moraju biti na raspolaganju 0 do 24 sata. Malo po malo, zahvaljujući našem brzom djelovanju i posvećenosti, došli smo do toga da smo im najbolja opcija. Ogromna je to stvar za Osijek, kako zbog samih 1500 radnika koliko će se zaposliti, tako i zbog izlaska na svjetsku investicijsku kartu.

Ima li konkretnih planova za daljnje proširenje Industrijske zone Nemetin?

Nakon Jabila prodali smo parcelu njemačkoj tvornici IMS Gear, koja će svoj prvi europski pogon izvan Njemačke graditi upravo u Osijeku. Zbog velikog interesa poduzetnika za daljnja ulaganja Vlada nam je nedavno darivala zemljište od 36 hektara, vrijedno gotovo 13 milijuna eura, gdje uskoro kreće izgradnja komunalne infrastrukture. Neće proći dugo vremena pa će se i na tim parcelama graditi novi proizvodni pogoni. 

Koji su kapitalni infrastrukturni projekti najznačajniji za razvoj Osijeka ?

Modernizacija tramvajske infrastrukture vrlo je zahtjevan projekt, ali sve ide prema planu. Kada početkom 2025. krenu voziti novi moderni niskopodni tramvaji, bit će to početak nove ere u javnom gradskom prijevozu. Nabavili smo i novih 13 niskopodnih autobusa, pa će vožnja javnim prijevozom biti na razini kojoj zaslužuju naši sugrađani. Spajanje šetnice uz Dravu stoljetni je san Osječana kojemu smo bliži svakim danom, projekt širenja naše Promenade se uskoro nastavlja prema prigradskom naselju Višnjevcu. Izgradnja triju dječjih vrtića i dogradnja dvaju također idu planiranom dinamikom i do početka nove pedagoške godine nekih od njih bit će na raspolaganju. Izgradnja i opremanje koncertne dvorane u Osijeku se približava kraju, a s Osječko-baranjskom županijom zajedno projektiramo proširenje Doma za umirovljenike.

Na području Osijeka u zadnje su tri godine realizirana ili su u tijeku 84 projekta u javnom sektoru vrijedna, 350 milijuna eura, a polovica od toga iznosa je bespovratni europski novac. Vlada, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, snažno podržava razvoj našega grada i regije, a jedan od dokaza uspješne suradnje je i strateški mega-projekt izgradnje novog KBC-a Osijek, čija se vrijednost procjenjuje na oko 700 milijuna eura. Pred nama je i novo europsko financijsko razdoblje u kojem namjeravamo rekonstruirati i obnoviti osječku glavnu tržnicu, urediti uže središte grada, novu gradsku knjižnicu, revitalizirati stadion i perivoj “Gradski vrt”, kao i Sportsku dvoranu i park “Zrinjevac”, a  u planu je i temeljita obnova Hrvatskog narodnog kazališta.

Iduće godine su redovni lokalni izbori, planirate li se kandidirati za novi mandat?

Mnoge projekte smo završili, neki su u realizaciji, a imamo i velikih planova za koje je potrebno više vremena od jednog mandata. Uvjeren sam da smo na dobrom putu, da se zajednička vizija sugrađana i mene o Osijeku kao uspješnom gradu ostvaruje. Iduće godine u svibnju planiram ponovno izaći pred građane i predstaviti rezultate četverogodišnjeg rada i planove za dalje.

Komentirajte prvi

New Report

Close