AmCham: Suci mogu raditi prekovremeno. Malenica: Ulaganja će bitno olakšati procese

Autor: Suzana Varošanec , 08. listopad 2020. u 22:00
Ključno je i uvođenje rokova, u 'običnim' trgovačkim predmetima godinu dana od tužbe do prve prvostupanjske presude

Neke od predloženih mjera AmCham su rad do 21 h da se smanje postojeći zaostaci, te nagrađivanje onih sudaca koji prebace normu.

Kako bi se što više unaprijedila pravna sigurnost u radu pravosudnih tijela te stimuliralo poduzetnike na poslovanje i investicije u Hrvatskoj, nužno je napraviti određene promjene u zakonodavstvu i unaprijediti rad sudova.

Stajalište je to Američke gospodarske komore (AmCham) čije se članice (250 tvrtki među kojima i globalne) pribojavaju koliko će trajati postupci, osobito nakon zastoja izazvanog epidemijom koronavirusa, kao i lavine sudskih predmeta u parnicama, ovrhama i stečajima koji se očekuju u desecima tisuća pa zazivaju nove mjere za čije uvođenje se ne bi stvarao pritisak na porast troškova proračuna.

Primjerice, uvođenje rada od 7 sati ujutro do 21 sat – prekovremeni rad sudaca bi uz postavljanje cilja za rješavanje npr. 50% više predmeta mjesečno smanjio postojeće zaostatke. Ili druga mjera, npr. suci koji bi prebacili normu dobili bi odgovarajuću stimulaciju (u vidu bolje ocjene za rad, što je bitno za sustav napredovanja), koju bi trebalo uvesti kroz izmjene metodologije za ocjenjivanje obnašanja sudačke dužnosti.

Postojeće stanje je takvo da se suce isključivo, tvrde, penalizira za neispunjenje Okvirnih mjerila za rad suca s 0,25 bodova za svaki započeti postotak ispod 100%, dok izostaje poticaj za povećanje učinkovitosti iznad 110%. Ključno je i uvođenje rokova za svaki stupanj sudskog postupka, tako da je u svim “običnim” trgovačkim predmetima rok godinu dana od podnošenja tužbe do prvostupanjske presude, u žalbenima do šest mjeseci, a i nastavak implementacije e-komunikacije uz online rasprave.

Čini se da će dio njihovih mjera brzo naći mjesto u novim potezima Ministarstva pravosuđa i uprave, što potvrđuje i ministar Ivan Malenica nakon što su mu predstavljene. “S predstavnicima Američke gospodarske komore u Hrvatskoj razgovarali smo o brojnim temama koje su važne za efikasnost pravosudnog sustava. Aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave idu u smjeru ubrzanja postupaka i jačanja učinkovitosti pravosuđa.

Daljnja digitalizacija pravosuđa svakako je jedan od naših prioriteta, u prvom redu kroz daljnju implementaciju e-Komunikacije koja je započela s primjenom na trgovačkim sudovima, a sada se primjenjuje i na općinskim i županijskim. Cilj je uspostaviti elektroničku komunikaciju na svim sudovima što će omogućiti efikasniju razmjenu pismena i manje troškove postupaka, a građanima transparentan uvid u vođenje sudskih predmeta”, navodi Malenica.

Prema njemu, radi se na osnaživanju rasprava na daljinu te će se kod postupaka manje vrijednosti olakšati procesi i skratiti rokovi. “U narednom razdoblju Ministarstvo će nastaviti s ulaganjima u sustav kako bi se sudovi rasteretili, a procesi bitno olakšali”, navodi ministar. U prvim ocjenama može se čuti da su mjere vrlo slične projektu Hrvatske odvjetničke komore gdje će se raditi anketna analiza kroz konkretne predmete – razloga sporosti sudova u parničnim predmetima.

Odvjetnik Mićo Ljubenko ističe da je vrlo pohvalna preporuka AmChama za rok u žalbenim postupcima, a upitno je provediv predstavljeni rok u dokaznom postupku (prvi stupanj). “Naš zakon inače predviđa i mogućnost rasprave u žalbenom postupku,ali to nije nikada niti jedan žalbeni sud proveo”, kaže Ljubenko.

Komentirajte prvi

New Report

Close