AmCham: 80% članica namjerava širiti poslovanje

Autor: Marija Brnić , 05. ožujak 2024. u 22:00
Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić/D. Višnjić/PIXSELL

Ukazivanje na manjak kvalificiranih radnika na hrvatskom tržištu važan je i zbog planova ovih tvrtki za naredno razdoblje.

Nedostatak odgovarajuće radne snage glavni je kočničar poslovanja u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje poslovnog okruženja Američke gospodarske komore (AmCham).

Među 116 menadžera u domaćim i međunarodnim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj, odgovarajući na pitanja o ograničenjima s kojima se susreću, inflaciju iz prethodne godine potisnula je na drugo mjesto, a manjak dobrih radnika u 2023. izdvojila kao glavni problem.

Prošla je godina, inače, za 63 posto ispitanika bila uspješnija, dok je za 10 posto godina bila slabija nego 2022., a kod 27 posto nije bilo značajnijih promjena.

S obzirom na visoku važnost koju se daje problemu kvalificiranih radnika, zapaža se da je povećanje radnika na godišnjoj razini imalo manje od polovice ispitanih tvrtki (48%), a primjetno je i da raste u usporedbi s ranijim godinama broj tvrtki kod kojih je smanjen broj zaposlenih. Takvih je bilo 16 posto među sudionicima istraživanja, a više od toga tvrtki koje su smanjivale broj zaposlenih bilo je samo u pandemijskoj 2020.

Ukazivanje na manjak kvalificiranih radnika na hrvatskom tržištu važan je i zbog planova ovih tvrtki za naredno razdoblje. U iduće tri godine, naime, 79 posto članica AmChama ima namjeru širiti poslovanje u Hrvatskoj, a od toga svaki peti ima u planu zaposliti više od 20 radnika.

Istodobno je i broj menadžera koji u svojim kompanijama predviđaju smanjenje broja radnika osjetno je ispod ranijih razina, svega 4 posto. U prethodnom istraživanju smanjenje broja zaposlenih najavilo je njih 14 posto. Na smanjenje opsega poslovanja u iduće tri godine u Hrvatskoj, pak, u ovom trenutku računa svega 1 posto ispitanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close