Algebra postaje sveučilište, prvo privatno u Hrvatskoj za tehničke znanosti

Autor: Marta Duić , 07. srpanj 2020. u 22:00
Na prvom upisnom roku studija računarstva otvara se 30 mjesta

Dobivanjem pozitivne akreditacijske preporuke AZVO-a i rješenjem Ministarstva stvoren temelj za osnivanje pravnog subjekta.

Algebra, najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu.

Prije gotovo tri godine Algebrini stručnjaci i nastavnici, pod vodstvom dekana Mislava Balkovića, započeli su pripreme za osnivanje Sveučilišta Algebra.

Suradnja s gospodarstvom

Odonda su provedeni izbori u zvanja dodatnih docenata i profesora, potpisani ugovori s dodatnim stručnjacima, pripremljen elaborat za osnivanje institucije i tri preddiplomska sveučilišna studija, uspostavljen dogovor o mentorskom provođenju studija u prijelaznom periodu te uspješno završen audit koji su proveli inozemni stručnjaci imenovani od AZVO-a.

Prošlog tjedna izdana je pozitivna akreditacijska preporuka i upućena Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje je izdalo rješenje za osnivanje pravnog subjekta Sveučilište Algebra. Time je stvoren temelj za početak rada i upis prve generacije studenata na prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj.

Inače, početkom godine u Algebri je bilo zaposleno više od 160 ljudi i više od 500 vanjskih predavača, a ustanova nudi šest preddiplomskih i sedam diplomskih studija, 30 programa obrazovanja odraslih, seminare i leadership edukacije, junior programe, primijenjena istraživanja, LAB i e-learning rješenja te poslovno-edukacijski konzalting i izdavaštvo.

“Hrvatska ima jedan od najbrže rastućih trendova porasta udjela diplomiranih ICT stručnjaka i na šestom smo mjestu prema udjelu ICT diplomanata, prilično iznad EU prosjeka. Osnivanjem Sveučilišta Algebra dodatno ćemo djelovati na povećanje te brojke u sljedećih deset godina i to kroz privlačenje stranih studenata, ali i otvaranje dodatnih kapaciteta za domaće.

Pokretanje Sveučilišta Algebra će slijediti sve postulate kvalitete i suradnje s gospodarstvom po kojima smo poznati, no sada ćemo ih primjenjivati i na stručnim i na sveučilišnim studijima”, ističe Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

‘Važan povijesni trenutak’

Studijski program Računarstvo provodit će Algebrini i FER-ovi (Fakultet elektrotehnike i računarstva) nastavnici i asistenti, a na prvom upisnom roku otvoreno je 30 mjesta. Program traje tri godine, donosi 180 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni prvostupnik inženjer računarstva.

“Suradnja FER-a i Algebre traje već više od deset godina, a taj odnos kulminira danas kroz mentorstvo FER-a nad osnivanjem Sveučilišta Algebra što je važan trenutak u povijesti naših obrazovnih institucija. Sljedećih nekoliko godina, na Algebri će se provoditi FER-ov sveučilišni studij računarstva, kombinacijom naših i njihovih nastavnika, ali na engleskom jeziku, što je prilika da se u potpunosti pripremimo za novu eru.

Unatoč trenutačnoj situaciji, ova suradnja ima svoj strateški karakter i moramo gledati u budućnost, a naša je odgovornost da dodatno pozicioniramo Hrvatsku na karti visokog obrazovanja te okupimo što širu frontu institucija s kojima ćemo raditi na privlačenju talenata”, poručuje Gordan Gledec, dekan FER-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close