Alca preuzima ‘žesticu’ od Zvečeva, ugovor do kraja mjeseca

Autor: Suzana Varošanec , 26. kolovoz 2021. u 13:35
Michael Markota/Igor Šoban/PIXSELL/Shutterstock

Zvečevo će novac iskoristiti za financijsko restrukturiranje i tehnološko unapređenje proizvodnje čokolade.

Proizvodnja poznatih brendova jakih alkoholnih pića požeške konditorske tvrtke Zvečevo, sa stoljetnom tradicijom, ostaje u – domaćim rukama.

Nakon duge stanke na poslovnoj sceni u Hrvatskoj posrijedi je prvi primjer preuzimanja hrvatske proizvodnje u portfelj jednog od najvećih hrvatskih distributera.

Ovaj segment poslovanja Zvečeva preuzima Alca Zagreb, njegov dugogodišnji poslovni partner i tvrtka u većinskom vlasništvu Michaela Markote, austrijskog poduzetnika koji živi u Hrvatskoj gdje je već 15 godina njegov dom.

Transakcija je pred završnim činom, za koji se još čekalo tek na suglasnost skupštine dioničara Zvečeva za prodaju i prijenos njihove poslovne cjeline na novog vlasnika. Odobrenje je dano 20. kolovoza. Ta je informacija Zvečeva, nakon održane skupštine objavljena preko Zagrebačke burze, zapravo je zeleno svjetlo za realizaciju transakcije.

U sljedećem koraku preuzimanja na redu su pravničke forme kroz sklapanje kupoprodajnog ugovora. Vrijednost posla je, očekivano, poslovna tajna, dok je na upit Poslovnog dnevnika iz Uprave Alce stigla potvrda transakcije.

Kao dugogodišnji poslovni partner Zvečeva – naime, surađuju još od 2012. godine, a Alca je, navode nam, “iskazala interes za kupnju poslovne cjeline proizvodnje Jakih Alkoholnih Pića, te će na obostrano zadovoljstvo ova transakcija i provesti do kraja kolovoza 2021”.

Nagađanja koja su se mogla čuti iz same branše proizvođača ‘žestice’ u pogledu Alce kao najvjerojatnijeg kupca ovime su potvrđena, tako da proizvodnja postaje novo, četvrto područje na kojem će se voditi poslovanje velikog distributera i logističara.

Na čelu Alce je dvočlana Uprava; predsjednik je Albert Šestan, a je član Igor Šaravanja, dok je imenovana prokuristica Biljana Lovrenčić.

“Ovom transakcijom Alca preuzima operativno upravljanje, pripadajuću imovinu i opremu poslovne cjeline jakih alkoholnih pića te preuzima radnike koji su radili na poslovima i radnim zadacima vezanim uz poslovnu cjelinu, a Zvečevo će iznos vrijednosti transakcije upotrijebiti za financijsko restrukturiranje i tehnološko unapređenje proizvodnje čokolade”, navode iz Alce, kompanije koja je jedan od najvećih distributera i logističara u Hrvatskoj, s godišnjim prometom iznad 910 milijuna kuna i više od 1200 zaposlenih.

Na hrvatskom tržištu rade s velikim brojem kupaca u segmentu maloprodaje i Ho-ReCa, te isporučuju robu iz njihovog portfolija na više od 30.000 lokacija. Prepoznati su, kažu, od mnogih velikih multinacionalnih kompanija kao pouzdan partner, što je i vidljivo kroz dugogodišnju suradnju.

Ujedno, taj dio njihovog core biznisa čini važno “sidro” stabilnosti za kompaniju. Svoju djelatnost dosad su bazirali u tri područja. Uz retail gdje djeluju kao distributer, s uspostavljenim balansom između distribucije prehrambene i neprehrambene robe, zatim Ho-Re-Ca gdje su najveći dobavljač higijenskih proizvoda i kemije, treći im je segment logistika.

Sinergija različitih poslova

Sva tri segmenta funkcioniraju u sinergiji, a tvrtka je stoga dodatno fleksibilna. Logistika kao stabilno područje s dugogodišnjim ugovorima svoju punu važnost pokazuje u razdoblju sezone, karakteristične zbog povećanja opsega posla svim akterima na tržištu i za više od 250 posto.

I dok kod mnogih do izražaja stoga dolazi problem manjka kapaciteta u dijelu radnointenzivnih zanimanja, od skladištara pa nadalje, zahvaljujući stabilnosti pozicije iz područja logistike Alca svoju mrežu uvijek ima i praktički se manje susreće s problemom smanjenih kapaciteta.

Iz Uprave poručuju da su ponosni na svoju prodajnu i logističku infrastrukturu. Razvijaju je, ističu, kroz više od 30 godina postojanja Alce.

S druge strane, tradicija proizvodnje koja traje već 100 godina i veliko znanje vrijednih radnika Zvečeva, garantiraju vrhunsku kvalitetu proizvoda, ističu iz zagrebačke tvrtke.

“Sigurni smo da je to dobitna kombinacija kojom možemo dodatno podići prodaju jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj i regiji pod brendom Zvečevo. Zadržat ćemo proizvodnju pića na postojećoj lokaciji u Požegi s postojećim radnicima, te smo duboko uvjereni da možemo biti dobar i društveno odgovoran partner u Požegi”, navode iz Uprave Alce.

Za svoju prvu proizvodnu lokaciju novi vlasnik je “skrojio” poslovni plan. Namjeravaju aktivnije krenuti u okolne regije, do Slovenije i BiH, jer su proizvodi, tvrde, vrlo kvalitetni, što znaju kao njihov distributer.

Istodobno s nastavkom, odnosno očekivanim količinskim povećanjem tamošnje proizvodnje na postojećim kapacitetima, i to za 30 do 40 posto (s pola milijuna litara proizvodnja bi količinski rasla na oko 800.000 l), drugi ‘krak’ plana čini uspostavljanje logističkog središta za cijelu Slavoniju na lokaciji gdje su u Požegi smješteni pogoni jakih alkoholnih pića koje preuzimaju.

U fokusu Alce, time se ponovno potvrđuje, nalazi se optimizacija poslovanja. Tvrtka tako ostvaruje rast i u ovoj godini planiraju ukupne prihode na razini onih koje su ostvarili pretpandemijske 2019. godine. Za to su izgledi realni, s obzirom na već odlične pokazatelje sezone, ali uz uvjet da se posezona održi do polovice listopada.

S obzirom na ranjivost mnogih hrvatskih dobavljača (ne)prehrambene robe, te orijentaciju Alce da se uz monetizaciju vlastite imovine uključi u akvizicije te i tako nastavi rasti, u razdoblju nikad jeftinijeg novca moguće je da će se u narednom razdoblju tvrtka ponovno naći u funkciji preuzimatelja.

Prihodi rastu, 80% od ‘slatkog’

Prema podacima za prvih šest mjeseci Uprava Zvečeva na čelu s Krunoslavom Alvirom bilježi rast prihoda od prodaje za oko 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U drugom kvartalu su ostvarili rast od 48 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine, što po njima upućuje na pozitivan efekt od provedenih mjera u svrhu povećanja prihodovne strane.

U diviziji jakih alkoholnih pića prednjači 20-ak brendova, no važan je podatak da je taj dio proizvodnog programa bio začetnik proizvodnje Zvečeva. Naknadno se svojim poslovanjem Zvečevo razvilo u poznatog konditora te tvrtka danas ima udio u svojim prihodima od oko 80 posto iz ‘slatkog’ programa, dok ostatak čini “žestica”.

Odluka o prodaji odgovor je i na izazove predstečajne nagodbe, ali i tržišne utakmice, dakle kao modus operandi za potrebe daljnjeg financijskog restrukturiranja kao i tehnološkog unapređenja u pogonima za proizvodnju čokolade.

U pogonu koji Alca s radnicima preuzima trenutačno radi 17 ljudi, a proizvodni i tehnološki kadrovi su po ocjeni preuzimatelja na izvrsnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close