Albanskom Generu 2 riječka odvodnja prvi posao

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2022. u 22:00
Riječki gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da je to izuzetno važna investicija/G. Kovačić/PIXSELL

Riječ je o dijelu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Ugovor o izgradnji transportnih kolektora i optimizaciji postojećeg sustava odvodnje Rijeka Istok, vrijedan oko 206 milijuna kuna potpisali su u srijedu predstavnici riječkog komunalnog društva Vodovod i kanalizacija i albanske tvrtke Gener 2 koja je izvođač radova.

Riječ je o dijelu projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, a radovi, uz ostalo obuhvaćaju izgradnju 12,2 kilometara kanalizacijskih i 5,1 kilometar vodoopskrbnih cjevovoda i devet crpnih stanica s rokom izgradnje od 36 mjeseci.

To je peta od sedam dionica projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture vrijednog 1,76 milijardi kuna, koji financira EU s 1,25 milijardi kuna dok preostale troškove pokrivaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode.

Projektom je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci, gradnja i rekonstrukcija 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Radi se i na 100 kilometara javne vodoopskrbe u Rijeci, Kastvu, Viškovu, Čavlima i Jelenju.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da je to izuzetno važna investicija koja omogućuje znatno poboljšanje vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović Šiljeg istaknuo je da je u okviru prethodne financijske perspektive u poslove vodne infrastrukture uloženo oko 26 milijardi kuna, uključujući oko četiri milijarde kuna na području Primorsko-goranske županije.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini naveo je da su pred izvođačima zahtjevni radovi. Ahmet Ulaj iz tvrtke Gener 2 istaknuo je da se na takvim poslovima prvi put pojavljuju u Hrvatskoj, gdje im je cilj nastaviti poslovati.

Komentirajte prvi

New Report

Close