Ako vam ukradu manje od 2000 kuna, tužiti se uopće – ne isplati

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2014. u 14:49
Thinkstock

Krađa do 2.000 kuna smatra se beznačajnim kaznenim djelom, pa policija obavlja samo izvide, dok tužbu mora pokrenuti oštećeni.

Glas Slavonije piše kako je sve više slučajeva sitnih krađa i prijevara kada oštećeni najčešće trajno ostaju bez onoga što im je otuđeno, jer se zbog neimaštine rijetko odlučuju na privatno pokretanje sudskog postupka.

List navodi primjer kako je i belomanastirska Policijska postaja nedavno pozvala na oprez, jer su u posljednje vrijeme zaprimili više dojava građana o zaprimanju vrijednosnih paketa ili pisama posredstvom dostavljačkih tvrtki koje su primatelji plaćali pouzećem, a tek nakon plaćanja određenih iznosa i otvaranja pošiljki, shvatili su da su prevareni. Naime, u pošiljkama su obično nalazili bezvrijedne papire ili kataloge. Iznosi za koje su bili oštećeni bili su relativno mali, a budući da je riječ o kaznenom djelu prijevare, opisanom u članku 236. stavku 3. Kaznenog zakona RH, postupak progona počinitelja pokreće se privatnom tužbom za koju mnogi – nemaju novca. Slično je i sa sitnijim krađama, navodi Glas Slavonije.

Krađa do iznosa od 2.000 kuna smatra se beznačajnim kaznenim djelom pa policija obavlja samo izvide, dok tužbu mora pokrenuti oštećeni. I upravo ovdje se, za većinu, ''spušta rampa'', slikovito navodi list. Sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, za privatnu tužbu zbog kaznenog djela plaća se pristojba od 250 kuna, dok prvostupanjska presuda košta 500 kuna. Tužitelju bi tuženik, ako mu se krivnja dokaže, trebao vratiti sve troškove, ali pod uvjetom da mu se ima što ovršiti, drugim riječima, ako ima od čega, piše Glas Slavonije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovo im je lektira.

je li ovo poruka lopovima da kradu do 2000 kn?!? [emo_zloban]

ako mazneš više od milju kn ni onda ti neće ništa. zadnji primjer rojs, čobanković i dr.

Država nam je fenomenalna. Po tom zakonu legalizirali su pljačku. Po tom zakonu svatko može ući u moju trgovinu i odnijeti mi 2000 kn bez ikakvih sankcija, i to svaki dan. A meni ako u toj istoj trgovini u kasi bude jedna kuna viška ili manjka i to bez ikakve namjere, nego slučajnom greškom eto meni kazne od 200.000 do 500.000 kuna. Dajte ljudi koji ste sada na vlasti, maknite se, vaša vladavina ubija ovu zemlju.

New Report

Close