‘Ako treba Zakon ćemo korigirati da bi se obnova ubrzala’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se ubrzati obnova na potresima pogođenim područjima te je najavio da će se zbog toga, ako će trebati, korigirati Zakon o obnovi, a najvećim problemom identificirao je imovinsko-pravne odnose.

Ministarstvo graditeljstva i državne imovine na čijem je čelu ministar Darko Horvat dobilo je zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena, rekao je premijer dodavši da idućega tjedna očekuje izvješće kako bi se moglo korigirati detalje koji usporavaju obnovu i tako ubrzati njezinu dinamiku.

“Očekujem da se cijeli proces ubrza, Vlada će na tom tragu raditi sa svim partnerima u ovom procesu”, naglasio je premijer koji kao najveći problem u realizaciji obnove oštećenih nekretnina ističe imovinsko-pravne odnose.

Oni su komplicirani na Banovini gdje su stvari nešto jednostavnije, a u Zagrebu su praktički prepreka. “Sada kad su sva ta uska grla identificirana, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati”, najavio je premijer.

Upitan je li porazno za Vladu i državu da organizirana obnova još nije krenula te da se građani žale jer će mnogi još jednu zimu dočekati u privremenom smještaju, odgovorio je kako će “obnova trajati, a nitko nije obećao brza rješenja” odbacivši tvrdnje čelnika Fonda za obnovu Damira Vanđelića da je Horvatovo ministarstvo usko grlo obnove.

Komentirajte prvi

New Report

Close