Ako ste kupili ovu poštansku marku za 3,10 kuna, sada vrijedi 1000 eura

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2019. u 12:45
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ovakve pogreške iznimno su rijetke i ovo je jedni slučaj u kojem su marke s krivim otiskom dospjele u prodaju.

Sretnici koji su na kioscima ili u poštanskim uredima u Dalmaciji za 3,10 kuna kupili poštansku marku s likom koji je trebao predstavljati dubrovačkog skladatelja iz 18. stoljeća Luku Sorkočevića sada posjeduju filatelističku rijetkost koja je na nedavnim aukcijama dosegla cijenu od više tisuća eura. Naime, Hrvatska je pošta u sklopu serije Znameniti Hrvati umjesto Sorkočevića greškom otisnula portret američkog predsjednika Thomasa Jeffersona, piše Večernji list.

– U seriji znameniti Hrvati iz 2015. godine izdane su tri marke: Josip Juraj Strossmayer, Ivan Supek i Luka Sorkočević. Kad je riječ o trećoj marci, onoj s motivom Luke Sorkočevića, dogodila se greška u dizajnu. Naime, umjesto njegova portreta na marci je otisnut portret Thomasa Jeffersona – kažu iz Hrvatske pošte.

Portret američkog predsjednika koji je dizajnerica koju je angažirala Hrvatska pošta koristila misleći da je riječ o Sorkočeviću naslikao je Rembrandt Peale 1805. godine i u raznim se izvorima krivo koristi kao prikaz hrvatskog skladatelja. Pogrešku je HP uočio prije datuma izdanja, 21. travnja 2015. godine, međutim na području Dalmacije i prije datuma izdavanja već su prodane 22 marke.

– Ostatak izdanja je uništen, a tiskane su nove marke s ispravnim motivom, njegovim potpisom i notama, a ne portretom jer ne postoji nijedan njegov prikaz iz tog doba – odgovaraju iz HP-a. Nakon ovog događaja u Hrvatskoj pošti uvedene su dodatne kontrole prije odobrenja tiska te više nije moguće marku kupiti prije datuma izdanja.

– S filatelističkog stajališta ovakva marka predstavlja kuriozitet, a činjenica da su prodane samo 22 marke dodatno joj povećava vrijednost. Ne znamo tko je te marke kupio ni jesu li one završile na pismima ili razglednicama ili ih je kupio neki sretni filatelist koji je pogrešku uočio i sačuvao ih u originalnom stanju – kažu iz Hrvatske pošte.

Ova marka nikada nije registrirana u Svjetskoj poštanskoj uniji tako da se i ne priznaje kao izdanje Hrvatske pošte. Ovakve pogreške iznimno su rijetke i ovo je jedni slučaj u kojem su marke s krivim otiskom dospjele u prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close