‘Ako plati cijenu ugovora Sanader-Sarkozy, CA će bankrotirati’

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2012. u 13:02
PXL

Ugovor o kupnji četiri aviona za milijardu kuna bio je uvjet da Nicolas Sarkozy primi Ivu Sanadera. Sada sve stiže na naplatu.

Tjednik Globus u novom je izdanju objavio priču o navodnom bankrotu Croatia Airlinesa.

List piše kako šefa CA Krešimira Kučka čeka težak zadatak – pozvan je u Francusku na redovito druženje poslovnih partnera s čelnicima Airbusa, najvećega europskog proizvođača zrakoplova.

Na tom sastanku, koji bi se morao održati što prije, po mogućnosti već do kraja listopada, glavnog doirektora Croatia Airlinesa čeka težak zadatak – šefovima Airbusa mora objasniti zašto CA ne može kupiti četiri nova Airbusa A319, kao što je bilo ugovoreno.

Kučko nema puno vremena, piše list: prema sadašnjem ugovoru, financiranje novih zrakoplova mora se dogovoriti do 1. siječnja 2013. godine. Dapače, već je trebalo započeti ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank. U toj banci – koja je članica grupacije Njemačke razvojne banke i već je kreditirala Croatia Airlines u poslovima s Airbusom – sve je već spremno za obradu kredita.

No u Croatia Airlinesu izračunali su da bi kupovina četiriju novih zrakoplova ionako prezaduženu kompaniju dovela u bankrot, piše list. Vrijednost dogovorenog posla s Airbusom je 175 milijuna dolara, što je dakle gotovo milijardu kuna.

Ono što je 2008. – kada je bila dogovorena kupnja novih aviona – izgledalo kao dobar posao, sada se pretvorilo u opasan financijsko-politički triler s neizvjesnim završetkom, piše list.  Prema pisanju Globusa ugovor o kupnji četiri aviona za milijardu kuna bio je uvjet da Nicolas Sarkozy primi Ivu Sanadera. Sada sve stiže na naplatu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close