‘Ako izgubi na arbitraži, neka država bankama uvede porez na aktivu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2016. u 11:58
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je ovdašnjim bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

Glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić smatra da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu, te kako je to i dalje opcija, ako arbitraža odluči da država mora vratiti novac bankama.

Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je ovdašnjim bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

Aleksić pojašnjava kako se ne radi o tužbi, već o tome da banke od arbitražnog tijela traže da arbitražom utvrdi je li Hrvatska smjela donijeti taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora poštovati odluku arbitraže. 

"Država je prošlih mjeseci propustila sjesti s bankarima za stol i reći im da će im uvesti porez na aktivu ukoliko krenu na arbitražu. Međutim, ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smjela donijeti Zakon o konverziji, odnosno ako utvdi da Hrvatska mora vratiti novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da ih se tako dovede u pat poziciju", kaže Goran Aleksić.   

Dodao je, naime, kako banke, u slučaju uvođenja tog poreza ipak na kraju ipak ne bi dobile taj novac jer bi situacija bila neriješena.

Komentirajte prvi

New Report

Close