Agrokor povećao udio u Konzumu, slijedi preuzimanje

Autor: Tin Bašić , 02. siječanj 2013. u 22:00
Ivica Todorić/PIX

Iako koncern nije izvjestio od koga je kupio dionice i s kim je sklopio predugovor, proizlazi da se radi o tvrtki Investco.

Agrokor mora objaviti ponudu za preuzimanje Konzuma.

Prije tjedan dana Agrokor je kupio 1,2 milijuna dionica Konzuma, koje čine 5,3 posto kapitala tog trgovačkog lanca, no o tom ugovoru investicijsku zajednicu preko Zagrebačke burze koncern je obavijestio tek u srijedu. Transakcijom je koncern Ivice Todorića postao vlasnikom 76,9 posto trgovačkog lanca. Ipak, Agrokor u obavijesti nije naveo ni cijenu po kojoj je stekao dionice ni od koga ih je kupio, stoga se ne može izračunati koliko je ukupno platio te dionice. Budući je sad Agrokor prešao prag od 75 posto, automatski je temeljem Zakona o preuzimanju dioničkih društava nastala obveza preuzimanja. Istog dana, barem prema obavijesti, Agrokor je sklopio i predugovor da će kupiti još 1,36 milijuna dionica, čime će svoj udio u Konzumu povećati na 83,9 posto. Kada se zbroje kupljene dionice i one koje će Agrokor tek kupiti, proizlazi da je prodavatelj društvo Investco koje je do sada bio drugi dioničar Konzuma.

"U skladu s pozitivnim propisima, započeo je redovan zakonski postupak i svi će proceduralni preduvijeti te transakcije biti ispunjeni", poručuju kratko iz Agrokora. Investco je bivša brokerska kuća preko koje je Agrokor obavio više transakcija. Pored toga što je dioničar u Jamnici (0,8%), Ledu (2,11% dionica serije A) i Zvijezde (15,78%), Investco je često bio i savjetnik Ivici Todoriću. Primjerice, 2003. savjetovali su prilikom Agrokorovog preuzimanja Frikoma u Srbiji, 2004. sudjelovali su u plasmanu dodatne emisije euroobveznica Agrokora na domaćem tržištu. Bili su savjetnik prilikom preuzimanja Belja i PIK Vrbovca 2005., a 2009. savjetovali su Agrokor kod izdavanja 400 milijuna eura obveznica te kod sklapanja ugovora o sindiciranom kreditu od 352 milijuna eura godinu kasnije.  Zbog preuzimanja, Burza je obustavila trgovanje dionicama Konzuma do 13 sati, nakon čega su pale na 142 kune i što je korekcija od 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close