Agro summit Poslovnog dnevnika: Cijene hrane će padati, čak i bez intervencija Vlade

Autor: Marija Crnjak , 15. rujan 2023. u 11:19
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ugledni gospodarstvenici i predstavnici državnih institucija okupili su se na Agro Summitu.

Ne samo zbog intervencije Vlade, cijene hrane u Hrvatskoj u narednom razdoblju će padati, zbog pada cijena inputa, prije svega sirovina kao što su uljarice i žitarice, ali i cijena energenata i pada inflacije. Oko toga su se jednoglasno složili sudionici panela o budućnosti poljoprivredne proizvodnje koji se upravo održao na Agro Summitu u organizaciji Poslovnog dnevnika u Event centru Boćarskog doma.

Konferencija je okupila ugledne gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija, uz ključna pitanja vezana uz velike proizvođače, poput rasta ulaznih troškova, investicija, zemljišta, kooperanata, razvoja u budućnosti i načina na koje država i veliki poljoprivredni proizvođači mogu zajedno odgovoriti na buduće izazove i tržišne potrese.

“Jasno vidimo spuštanje cijena na globalnoj razini, svjetske burze pokazuju pad cijena uljarica i žitarica, doduše ne i šećera, tako da razina cijena u otkupu, na žalost po primarne proizvođače, niži za 30 do 50 posto u odnosu na lani. To će svakako dovesti do pada cijena hrane koju ćemo vidjeti na policama”, kazao je Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito. 

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke doduše ističe da taj proces neće biti linearan, jer se paralelno događaju i ostali procesi, kao što je zabrana izvoza riže koju je donijela Indija, što će sigurno utjecati na cijenu te sirovine.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora, Fortenova grupe istaknuo je da će uz manje inpute, proces olakšati i slabljenje inflatornog pritiska.

Istovremeno se međutim događa epidemija afričke svinjske kuge koja utječe na tržište.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede istaknula je u tom smislu potrebu okrupnjavanja i modernizacije stočarstva, u što se ulaže kroz potpore Vlade ali i fondova EU, koje hrvatska poljoprivreda izuzetno dobro koristi.

Ivan Pandurević, predsjednik uprave Agro Invest grupe podsjetio je da se u prethodnom razdoblju dogodio niz nepredvidivih događaja s kretanjem cijena inputa, zboog čega je planiranje i donošenje odluka značajno teže nego prijašnjih godina.

Komentirajte prvi

Organizator
Pod pokroviteljstvom
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close