Kapacitet malog pakirnog centra je 2200 jaja na sat, a oba objekata vrijedna su 4,5 milijuna kuna

Autor: Marta Duić , 13. siječanj 2020. u 13:28
Foto: SHUTTERSTOCK

Trenutačno kao klaster u Lovasu pakiramo jaja devet proizvođača koji su naši kooperanti, a plan je aktivirati ih još barem toliko.

U petak je u Lovasu, pograničnom mjestu na istoku Vukovarsko-srijemske županije, otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja malog kapaciteta. 

Kako doznajemo od Zdenka Podolara, direktora Agro-klastera koji je zaslužan za ovaj projekt, u pitanju je mali pogon, a onaj veći u Soljanima vrata će otvoriti u narednih pet mjeseci. 

Ambiciozni planovi
Kapacitet malog pakirnog centra je 2200 jaja na sat, a oba objekata vrijedna su 4,5 milijuna kuna i financirana najvećim dijelom iz županijskog proračuna te djelom iz Vladina projekta Slavonija, Baranja i Srijem.   "Trenutačno kao klaster u ovom malom pakirnom centru pakiramo jaja devet proizvođača koji su naši kooperanti, a u planu nam je aktivirati još barem toliko proizvođača.

 

Podolar

Bitna nam je i demografska komponenta kako bismo ljude zadržali na selu.

U objektu koji dovršavamo u Soljanima imat ćemo vlastiti proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja", objašnjava Podolar. Naime, kako kaže, u planu im je u objekt u Soljanima smjestiti 6000 koka nesilica koje će proizvoditi 5000 jaja na dnevnoj bazi. Time, uz trenutnu proizvodnju spomenutih devet kooperanata koja je također na 5000 komada, planiraju doseći brojku od 10.000 jaja.   

"Za novi objekt u Soljanima naručena je oprema i možemo reći da je u finalnoj fazi. Ambicije su nam postati lider u tom dijelu proizvodnje, dakle u proizvodnji i pakiranju jaja iz slobodnog uzgoja što planiramo postići uz pomoć kooperanata i uz našu vlastitu proizvodnju i to u omjeru 50:50. Uz proizvodnu, svakako nam je bitna i ta demografska komponenta i želimo da se zahvaljujući ovoj investiciji i projektu što više ljudi zadrži u slavonskim selima", ističe Podolar. Pohvalio se kako već surađuju s hotelskim lancem Valamar, a u pregovorima su diljem cijele Hrvatske tako da za plasman jaja ne brinu ni najmanje. 

Tržišni proboj
"U finalnoj smo fazi pregovora s Jadranka hotelima i Apfelom u Makarskoj, a ciljamo i na velike trgovačke lance poput Lidla i Interspara", otkriva Podolar. 

 

4,5 milijuna

kuna vrijedan je projekt pakirnih centara Agro-klastera

Tanja Cirba, načelnica općine istaknula je kako je u obnovu objekta pakirnice općina uložila oko 80.000 kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu je u godini koja je pred nama osigurano 110.000 kuna te kako je ove godine u program uvršteno i sufinanciranje nabavke pilenki odnosno koka nesilica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close