Agencijama propala unosna zarada zbog nedostatka ulaznica i problema s vizama za Katar

Autor: Radmila Kovačević/VL , 07. prosinac 2022. u 22:00
Hrvatsku će na spektaklu protiv Brazila u petak bodriti manje navijača nego što ih je moglo biti/I. Kralj/PIXSELL

Nije bio problem ni platiti cijenu od 13.500 kuna za aranžman, ali čarteri ipak otkazani.

Ljubav Hrvata prema nogometu je neupitna i mnoge su putničke agencije, praktički u prvim minutama nakon pobjede nad Japanom, najavile da će za slijedeći ogled hrvatskih nogometaša domaćim navijačima ponuditi čarter letove.

Poučeni euforijom za vrijeme SP-a u Rusiji, znali su da takva poslovna odluka nema velikih rizika. Pitanje o cijeni, koja nije mala, gotovo da se nije ni postavljalo.

Hrvatska, očito, ima dovoljno strastvenih navijača koji mogu platiti između 11.500 i 13.500 kuna, koliko su bile istaknute cijene na agencijskim stranicama, za susret vatrenih i Brazila. No, zapelo je s ulaznicama i naše će s tribina bodriti manje navijača nego ih to poželjelo.

Redovna karta 2000 eura
– Zasad planiramo jedan čarter za Dohu sa 150 putnika. Dosad smo prodali trećinu mjesta, ostalo su rezervacije, ljudi se dovijaju na razne načine kako nabaviti ulaznicu. Da ih ima dovoljno, bez problema bi napunili i dva čartera – kazala nam je Ana Magdić iz agencija Palma Travel jučer u prijepodnevnim satima.

Poslijepodne, na razočaranje mnogih, druga priča. “Nažalost, morali smo otkazati čarter. Većina nije uspjela nabaviti ulaznicu za stadion, a komplicirano je dobiti i tzv. Hayya vizu. To bi trebalo biti riješeno u pola sata, ali nekima od nesuđenih putnika za Dohu, koji su još u utorak aplicirali, na aplikaciji i jučer stoji da je zahtjev u obradi.

U svakom slučaju, dijelu putnika smo vratili novce, dio pokušavamo prebaciti na čarter druge agencija, a neke i na redovnu liniju između Zagreba i Dohe”, otkrila nam je jučer u poslijepodnevnim satima A. Magdić iz Palma Travela.

Inače, na redovnoj avio liniji za Katar povratna karta stoji protuvrijednost dvije tisuće eura. Čartere za susret Hrvatske i Brazila uspjelo je organizirati jedino Ban Toursu, i to dva, kako stoji na njihovoj web stranici. Što se, pak, tiče samih ulaznica, pomoći, nažalost, nije bilo niti od Hrvatskog nogometnog saveza.

“Ulaznice se kupuju preko FIFA-e. Mi smo za interne potrebe dobili tisuću ulaznica za sutrašnju utakmicu, od čega smo čak 390 pustili u slobodnu prodaju. To je planulo još prije nego što su naši uopće igrali i pobijedili Japan.

Tražili smo od FIFA-e i dodatni kontingent uilaznica, međutim, nema odgovora, a sumnjičavi smo da će sad od toga više išta i biti”, kazao nam je HNS-ov povjerenik za ulaznice Nikša Martinac, koji kaže da se na FIFA-inim stranicma mogu kupiti ulaznice za utkamice koje slijede nakon četvrrtfinalnih susreta.

Ulaznica 500 dolara
Predsjednika Udruženja putničkih agencija pri HGK, Borisa Žgombu, ne čudi da interes hrvatskih navijača premašuje mogućnosti.

“Dosta je ograničenja vezano uz putovanja u Katar, počev od ulaznica do aplikacije za vize i u Kataru će naše bodriti manje navijača nego u Rusiji, kako je ipak bilo jednostavnije otputovati”, kaže Žgomba.

“Za utakmicu Hrvatske i Brazila može se dobiti ulaznica za najlošiji sektor za 500 dolara, što je otprilike duplo više od redovne cijene. Mi smo doščli na prvu utkamicu Hrvatske, a onda ostali kod prijatelja koji tamo radi. Ali, sad više nismo imali novca i morali smo se vratiti”, ispričali su mladići taksistu koji ih je vozio za zagrebačkog aerodroma do grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close