Afrička kuga svinja jenjava, isplate po cijenama iznad tržišnih

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2023. u 16:00
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić/N. Žganec/PIXSELL

U Hrvatskoj već šest dana nije došlo do novih pojava bolesti, a situacija je sve povoljnija.

Situacija vezana uz afričku kugu svinja (ASK) je dobra, bolest je u silaznoj putanji no i dalje je potreban oprez i odgovornost kako bi se izbjeglo širenje iz nehaja i povratak na početak, objavili su ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

U Hrvatskoj već šest dana nije došlo do novih pojava bolesti, a situacija je sve povoljnija, istaknuo je Pavić, dodajući da su rezultat dale i mjere koje se provode, u okolnostima kada nema lijeka niti cjepiva.

Optimistični su, kako je kazao, u odnosu na mjere koje se provode kako bi se ostvario cilj – osloboditi Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju od bolesti kao bi stekle status županija u kojima će biti moguć promet svježeg mesa i u kojima će biti moguće klanje svinja na vlastitim dvorištima iz kategorije tri ili četiri. Situacija je sve povoljnija i vjerujemo da će se 26. studenog steći potreban status za klanje životinja u te dvije županije, rekao je Pavić.

Osječko-baranjska županija je specifična s obzirom na kasniju pojavu bolesti, no za sada je situacija tamo dobra – provedeno je više od polovice svih naređenih mjera.

Ta je županija dobila rok do 12. siječnja 2024. no Pavić vjeruje da će trenutačnim tempom biti moguće klanje u dvorištima i promet svježim mesom i prije tog roka. Dosad je ukupno eutanizirano 34.717 svinja.

Karačić je upozorila na problematiku provedbe mjera na području Vukovarsko-srijemske županije, s obzirom na poteškoće s posjednicima svinja koji odbijaju predati svinje na uklanjanje. Rekla je da se ne radi o otimanju svinja te da se te svinje plaćaju u skladu s određenim cijenama koje su znatno bolje od trenutnih tržišnih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close