Adris je dubrovački Hilton platio više od 25 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 14. rujan 2014. u 15:20
Ante Vlahović; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Atlanska plovidba Imperial Hilton pustila je na tržište, a Adris je pozvan kao kupac Croatia osiguranja te kao tvrtka koja će nastaviti hotelsko poslovanje na najvišoj razini kvalitete.

Iako se za sad ne može reći da predstavlja snažan proboj na hotelsku scenu Dubrovnika, pa ni početak jače ekspanzije Maistre na jugu bar za sada, Adrisovo preuzimanje Hilton Imperiala od Atlantske plovidbe svakako je razbilo mit o tome da Maistra zauvijek kani poslovati samo u Istri. Upravo zato vijest je iznenadila dobar dio stručne javnosti, koja se slaže da je Adrisov potez dijelom i odgovor na vlasničko preslagivanje u turističkom sektoru, prije svega na Lukšićevo preuzimanje Istraturista. Upućeni kažu da je Adris dubrovački Hilton dobio zahvaljujući nedavnoj kupnji Croatia Osiguranja, koje pak drži 10,63 posto udjela u Atlantskoj plovidbi. Izvori bliži Adrisu i Maistri tvrde da je Ante Vlahović iskoristio dobru šansu za ulazak u Dubrovnik, što inače nije lako za nove igrače, ali i partnerstvo s Hiltonom koje će se svakako nastaviti. Iako Adris u službenim objavama nije otkrio cijenu transakcije, neslužbeno doznajemo da ih je stjecanje udjela od 81,6 posto u Imperial Hiltonu koštalo oko 25,5 milijuna eura, odnosno oko 170 tisuća eura po ključu.

"Transakcija nema izravne veze s preuzimanjem Croatia osiguranja i udjelom te tvrtke u Atlantskoj plovidbi, no vremensko poklapanje ukazuje da je kupnja osiguravatelja dijelom kumovala i širenju turističkog portfelja na jug. Atlanska plovidba Imperial Hilton pustila je na tržište, a Adris je pozvan ne samo kao kupac Croatia osiguranja već i kao tvrtka kojoj se vjeruje da će nastaviti hotelsko poslovanje i to na najvišoj razini kvalitete. Adris je pak procijenio da se radi o hotelu čije se poslovanje već uklapa u standarde koje je odlučio razvijati kroz Maistru, zbog čega nije potrebno dodatno ulaganje, te da će upravo ulazak u Hilton biti dobar početak kad je u pitanju Dubrovnik, o čijem potencijalu ne treba dvojiti. Također, operativno tu neće biti previše posla, s obzirom da hotelom upravlja grupacija Hilton", pojašnjavaju naši izvori.

Doznajemo također da Hotel Lapad s četiri zvjezdice, drugi hotel u 100-postotnom vlasništvu Atlantske plovidbe, nije nikad bio predmet pregovora jer se za sad ne uklapa u Maistrinu viziju. Poznato je da se Atlantska plovidba pokušava riješiti turističkog dijela poslovanja kako bi se posvetila pomorstvu, iako je turistički dio poslovanja u prošloj godini imao znatno bolje rezultate uz rast dobiti, za razliku pomorskog dijela biznisa koji je bio u gubitku. Prodajom Imperial Hiltona tvrtka je osigurala dio novca potrebnog za kupnju novih brodova koja je lani ugovorena u kineskom brodogradilištu Qingshan, a investicija je vrijedna više od 90 milijuna eura.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Umjesto da povećaju dividendu oni se ovako razbacuju. 25 mil E za ovaj hotel? Očito ne razumim “elitni” turizam.

Kako nitko neće Kerumov Marjan kupi…možda zbog nedovrsebosti i visoke cijene ali ono je vrhunska lokacija a Split sve jači u turizmu

Sto je zasigurno usrecilo veliku vecinu dionicara koji se vesele svojoj dividendici od 7 kunica sto je u kvantitetu ekvivalent nagradama upravi i nadzoru…[emo_zloban]

New Report

Close