Adris grupa pred odlukama o strateškom restrukturiranju i traženju partnerstva za TDR

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. prosinac 2014. u 16:29
Zgrada Adris grupe; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Po okončanju procesa, a s obzirom da su moguće i vlasničke promjene, glavna skupština će još jednom odlučivati o prihvatljivosti ponuđenog rješenja.

Uprava i Nadzorni odbor (NO) Adris grupe predlažu glavnoj skupštini, sazvanoj za 20. siječnja iduće godine, donošenje odluke o strateškom restrukturiranju dijela imovine tvrtke, čime bi započeo i proces traženja mogućeg partnerstva za TDR, objavljeno je u ponedjeljak iz Adrisa.

Kako se navodi u priopćenju sa sjednice Nadzornog odbora, tim je odlukama prethodila analiza stanja u duhanskoj strateškoj poslovnoj jedinici i rizika daljnjeg poslovanja u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije te analiza mogućih strateških opcija za održivost TDR-a – nastavak samostalnog poslovanja, spajanje sa sličnim tvrtkama i prodaja dijela vlasništva TDR-a, koje je Upravi Adrisa i NO predočila Uprava TDR-a.

Po okončanju procesa, a s obzirom da su moguće i vlasničke promjene, glavna skupština će još jednom odlučivati o prihvatljivosti ponuđenog rješenja.

"Ovakvu radikalnu transparentnost u vođenju procesa strateškog restrukturiranja dijela imovine tvrtke, Uprava Adrisa drži potrebnom i opravdanom s obzirom na činjenicu da je Adris grupa pravni sljednik Tvornice duhana Rovinj (TDR) koja je, nakon provedene privatizacije, bila, a i danas je, u pretežitom vlasništvu svojih zaposlenika, bivših zaposlenika i umirovljenika, te zbog činjenice da Adris grupa u svom uspješnom poslovanju baštini korporativne vrijednosti Tvornice duhana Rovinj", navodi se u priopćenju.

Uprava Adrisa svojom odlukom predložila je također da Nadzorni odbor i glavna skupština pri donošenju odluka iz svoje nadležnosti "osobito imaju u vidu socijalnu odgovornost za zaposlenike, odnosno da svaka odluka koja se donese o TDR-u obvezno znači i zadržavanje proizvodnje u Kanfanaru, te da, i materijalno i vrijednosno, bude u funkciji daljnjeg rasta i razvoja Adris grupe", zaključuje se u priopćenju Adrisa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ova vijest je već nekoliko dana na netu, a nitko ne komentira, dok istovremeno nema dovoljno prostora za sve komentare na temu Hajduka, HNS-a i nogometnih huligana.
To dovoljno govori koliko smo primitivni i koncentrirani na nevažne stvari, a ono bitno za naš život prolazi pokraj nas.
Ova je vijest bitna jer pokazuje da je ADRIS, tj TDR organizacija koja zna poslovati samo u uvjetima zatvorenog tržišta i nepostojanja konkurencije. Kad su početkom devedestih uz pomoć tadašnjih političkih lidera (Gregurić, Mateša, Majdak,,,,,,,) privatizirali tvornicu TDR, ishodovali su zabranu uvoza cigareta. Nakon toga su uz pomć ZABE i Lukovića uništili tvornice u Zagrebu i Zadru. Ostali su jedini proizvođači cigareta u RH. Skoro dvadeset godina su bili monopolisti zaštićeni kao lički medvjed u šumi, a uz to su i cca 20% proizvodnje prodavali na crnom tržištu.
Sve je to prolazilo bez komentara jer su superbogatim budžetom za PR kupovali medije, političare, carinike i sl. E, a sada kada se tržište cigareta otvorilo i kad TDR treba poslovati u uvjetima u kojima već dvadeset godina posluje hrvatska prozvodnja, dakle bez ikakve zaštite, spremaju se prodati duhanski biznis i uzeti MILIJARDE i transferirati ih na svoje račune i račune svojih jataka i tajnih dioničara u porezne oaze diljem svijeta ili ih oprati novim naštimanim privatizacijama kao što je bila kupovina Croatia Osiguranja.
Nitko ovdje ne spominje nezastarijevanje zločina iz pretvorbe i i privatizacije i ratno profiterstvo (a što je šverc cigareta nego eklatantno ratno profiterstvo) nego svi i dalje lupetaju o nogometu, torcidi i Šukeru.
Kakav smo narod, takvu imamo i državu i zato smo zaslužili da budemo jad i bijeda Evrope, konobari, fušeri, sitni šverceri i gastarbajteri.
Pravo nam budi!!!

New Report

Close