AD Plastik zaustavlja rad, zasad nema otpuštanja

Autor: Suzana Varošanec , 22. ožujak 2020. u 22:00
Svi se nadaju da će kriza trajati što kraće te da će svi radnici biti spremni nastaviti raditi svakog trenutka

Na njihovim ruskim lokacijama zasad se proizvodni procesi nastavljaju i odvijaju prema planu.

Tržišne prilike u automobilskoj industriji kakve se ne pamte od drugog svjetskog rata, odnosno u zadnjih 80 godina po prvi put zaustavljene  narudžbe proizvođača automobila, i AD Plastik već dovode na udar direktne štete izazvane COVID-19 virusom.

Financijski aspekt štete pritom je nesaglediv pod pritiskom nepoznanice u vezi s dužinom trajanja krize, no u najtežim novonastalim okolnostima jedne od najpropulzivnijih industrija Solinjani su de facto prisiljeni donijeti odluku o privremenom zaustavljanju svoje proizvodnje u Hrvatskoj, Srbiji I Mađarskoj.

O tome su izvijestili preko Zagrebačke burze, navodeći da je pojavom ovog virusa globalno gospodarstvo, a samim time i AD Plastik Grupa, izloženo značajnim poslovnim izazovima i rizicima.

3000

ljudi radi u pogonima AD Plastika, od čega 1600 u Hrvatskoj. Do daljnjega ostaju kod kuće

Sukladno zaustavljanju proizvodnje naših kupaca, najvećih svjetskih proizvođača automobila, kažu, posljedično su primorani zaustaviti veći dio proizvodnje na lokacijama u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj na neko vrijeme. Tek parcijalno navodno ostaju dijelovi proizvodnje koji su započeti, a radi dovršetka po prethodnim narudžbama.

Prema našim informacijama u AD Plastiku će nastaviti raditi sve na tome da se sva radna mjesta u budućnosti zadrže, kao i da što se radnika tiče u svakom trenutku budu spremni nastaviti s proizvodnjom sukladno zahtjevima njihovih kupaca.

U kompaniji radi oko 3000 ljudi, od čega u Hrvatskoj 1600, a slijedom ove odluke to znači da će svi radnici na navedenim lokacijama do daljnjega biti kod kuće, ali pripravni da se u slučaju poziva  vrate na radno mjesto. Ujedno, prema ugovoru o radu će primati uredno i dalje svoje plaće čime se potvrđuje da ostaju materijalno zaštićeni u krizi.

Iz tvrtke u vezi ove odluke poručuju i da je najvažnije da se njihovi radnici ne otpuštaju, a očito je da se svi nadaju da će kriza trajati  što  kraće te da će  svi radnici biti spremni nastaviti raditi svakog trenutka.

3

lokacije zaustavljaju proizvodnju, one u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji. Lokacija u Rusiji i dalje posluje

U ovom trenutku  ne mogu predvidjeti trajanje ove situacije na navedenim lokacijama jer ona ovisi prije svega o globalnoj situaciji na tržištu i aktivnostima  njihovih  kupaca.

Također, kako navode, na njihovim  ruskim lokacijama zasad se proizvodni procesi odvijaju prema planu, a nastavljaju i s projektnim aktivnostima u razvoju komponenti za nove modele vozila.

“Potpuno smo usredotočeni i odlučni u očuvanju vitalnosti kompanije u cilju ispunjenja zahtjeva svojih kupaca i interesa svih naših dionika. Aktivno poduzimamo sve potrebne mjere za nastavak poslovanja i u svakodnevnoj smo komunikaciji s kupcima i dobavljačima te smo spremni nastaviti svoju proizvodnju čim naši kupci zatraže prve isporuke”, poručuje predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen.

Komentirajte prvi

New Report

Close