A1 Hrvatska u 2023. rekordno uložio – više od 200 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 12. veljača 2024. u 22:00
Jiri Dvorjančansky, predsjednik Uprave A1/B. Filić/PIXSELL

Visoka su se ulaganja, ističu, najviše odrazila na ubrzanu izgradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže.

A1 Hrvatska je u prošloj godini investirala više od 200 milijuna eura – najviše otkad posluje u Hrvatskoj, objavili su iz kompanije. Visoka su se ulaganja, ističu, najviše odrazila na ubrzanu izgradnju fiksnih gigabitnih priključaka te modernizaciju mobilne mreže.

Na fiksnoj su mreži tako dostupne komercijalne brzine od 2 Gbps, ali uz premium opremu, a u 2023. izgrađeno je 140 tisuća gigabitnih optičkih priključaka diljem Hrvatske.

“Čak 800 tisuća hrvatskih kućanstva ima dostupan A1 gigabitni priključak, a nastavkom ubrzane izgradnje 2025. obuhvaćeno će biti milijun kućanstava. To znači da će 70 posto hrvatskih kućanstava imati pristup gigabitnom internetu”, kažu iz A1 Hrvatska. Navode i da su prošle godine uz pomoć EU fondova izgradili optičku mrežu za 45 tisuća kućanstava na širem području Kaštela, Ivanić-Grada i Solina.

“Upravo je Solin prvi hrvatski grad potpuno pokriven optičkom mrežom izgrađenom uz pomoć EU fondova”, podsjećaju iz telekoma. Investicijom od 109 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra pak, navode, osigurani su dugoročni resursi koji su osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close