5 zanimljivosti iz biografije nove hrvatske predsjednice

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2015. u 15:40
Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Pročitala je sve knjige u školskoj knjižnici, u kojoj je neprestano visjela.

Kolinda Grabar-Kitarović, 11. siječnja 2015. u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedila je Ivu Josipovića i postala prva hrvatska predsjednica.

Ovo su neke zanimljivosti iz njezine biografije objavljene u Večernjem listu:

Djed HSS-ovac
Djed po majčinoj strani, Viktor Matejčić iz Jelenja, bio je HSS-ovac. U vrijeme Drugog svjetskog rata priključio se antifašističkom pokretu zbog zločina talijanskih fašista u Grobinšćini. 

S dečkima igrala nogomet
"Odrastala sam s dečkima, čak sam dobro igrala nogomet. Bila su to predivna vremena, bar što se tiče sigurnosti za nas djecu. U školu sam najprije išla u Jelenju, četiri razreda, a poslije u Dražice. "

Luda za knjigama
Pročitala je sve knjige u školskoj knjižnici, u kojoj je neprestano visjela.
"Noću sam skrivećki čitala, ponekad i do tri-četiri sata ujutro. Jednostavno ne bih mogla ostaviti knjigu pa bih neispavana išla u školu."

Studirala španjolski jezik
Odluka da studira i španjolski, koji joj je u Novom Meksiku "ušao u uho", Kolinda je donijela zato što je jednog dana htjela raditi u Ujedinjenim narodima, a španjolski je jedan od službenih jezika UN-a.

Radila i kao babysitterica
Kako je potkraj 80-ih godina Jugoslavija ušla u gospodarsku krizu i hiperinflaciju, a studenticu Kolindu Grabar roditelji više nisu mogli dovoljno pomagati, počela je raditi – davati sate engleskoga jezika, prevoditi i čuvati djecu kao babysitterica.

Komentirajte prvi

New Report

Close