4000 kuna po zaposleniku: Za ove tri djelatnosti Vlada će davati potpore i nakon isteka tromjesečnih mjera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2020. u 09:58
Patrik Macek/PIXSELL

Država je dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca, a u lipnju stiže treća tranša.

Turizam, promet i ugostiteljstvo mogli bi biti jedine tri djelatnosti koje će nastaviti primati potpore za zaposlene i nakon isteka tromjesečnih Vladinih mjera.

Tako bi za lipanj na 4000 državnih kuna po zaposlenom mogli računati samo poduzetnici iz spomenutih sektora uz uvjet da im je promet pao minimalno 50 posto, navodi dnevnik.

Država je dosad isplatila 3,5 milijardi kuna potpora za prethodna dva mjeseca, a u lipnju stiže treća tranša. Poslodavačke udruge pojačavaju pritisak da se isplate nastave i kasnije, no čak i da nismo u izbornom procesu, bilo bi teško pronaći novac za isplatu masovnih potpora za više od polovice zaposlenih u privatnom sektoru.

Vladi su podaci iz fiskalizacije trenutačno jedan od najvažnijih pokazatelja što se doista događa na terenu, a prema njima, hoteli, restorani i kafići u drugom dijelu svibnja ostvaruju između 30 i 40 posto prošlogodišnjeg prometa. Trgovine su na sličnoj razini prihoda kao i lani, dok su ostali u prosjeku zaostaju samo desetak posto.

U prvom valu država je bila široke ruke te je novčanu pomoć osigurala svima kojima je odlukama Stožera zabranjen rad ili su mogli raditi ali su im prihodi smanjeni više od 20 posto.

Neslužbeno, ta bi se granica za lipanj trebala dići na najmanje 50 posto gubitka, ali ni u tom slučaju produljena potpora ne bi bila linearna i isplaćena svima, nego samo tvrtkama u izabranim i pogođenim djelatnostima.

Mogao bi to biti uglavnom turizam, potvrdi li se službena procjena o smanjenju turističkih noćenja, dolazaka i prihoda od 70 posto, te prijevoz, koji je spomenuo premijer, donosi Večernji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Prvo plati mjere za travanj koje kasnite po ugovoru 10dana a onda produzujte…

Gazde trebaju odblokirat racune štednju a ne drzava, tako van hrvatske granice i unutar to je priča sto ce poduzetnicima toliki novac neka otvore nikom novac imaju oni van i u granicama hrvatska oni ne brinu nista osim što više novca van i to mora prestat

Zamislite bjes i cudenje kad poslodavci svate da moraju sami platiti radnike.ovo im je bilo super nikada bolje  .to se ne odnosi na poslodavce kojima je bilo zabranjeno raditi njima treba  nastaviti isplacivati potpore dok traje takvo stanje,ostalima samo treba zaprijetiti financiskom policijom pa da vidite biti ce kao male bubice znaju oni dobro sta su napravili i nakoji nacin muljaju i kradu gdje god mogu.

Tko će kontrolirati u što se troši? Mom mužu vozaču autobusa plaća je prepolovljena. Prijava koja je bila 6100,00kn,sad je minimalac, a plaća 4000,00 kn. Prije je imao plaću osnovnu i prijavu na 6100,00kn +terenska i dnevnice, sve skupa je bilo cca +/- 9000,00kn mjesečno. Što mislite gdje će te nači vozače kad vam ovaj cirkus prođe. Ah, da ima  Indijaca i Nepalaca koje će poslati s busom na kat, koji izgleda za Srbe kao svemirski brod u bilo koji dio Europe ili prema npr. Grčkoj, Instambulu.  Dijelite novac koji nemate, zdravstvo vam klipsa kao stara raga, a državu  nam vode profi foteljaši. Ne možemo pristojno i odgovorno liječiti naše ljude, ali mogu kao turisti ulaziti uvozni “koronaši” koji su još kao države same visoko rizične, spremno ih dočekuju i liječiti će se, nadam na račun njihovog osiguranja. Prema svima ok. prema svojima maćeha.

New Report

Close