30 hrvatskih znanstvenika složno: Rizik od ozbiljnih nuspojava cjepiva nemjerljivo je manji od komplikacija kod zaraze

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2020. u 13:37
Foto: Reuters

Mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo su normalne posljedice nakon svakog cijepljenja

Trideset liječnika i znanstvenika poručilo je u nedjelju, u otvorenom pismu javnosti, da bez cijepljenja protiv koronavirusa epidemija neće nestati, istaknuvši da su na temelju strogih znanstvenih ispitivanja uvjereni da će sva odobrena cjepiva biti učinkovita i sigurna.

“Na temelju strogih ispitivanja koja se provode prije puštanja cjepiva u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima medicinske i znanstvene zajednice te regulatornih agencija, mi smo uvjereni da će sva odobrena cjepiva protiv covid-19 biti učinkovita i sigurna te da će rizik od njihovih ozbiljnih nuspojava biti sveden na najmanju moguću mjeru”, istaknuli su potpisnici pisma, među kojima je i znanstvenik Ivan Đikić.

Znanstvenici i liječnici upozoravaju da bez cijepljenja, kao i bez poštivanja pravilnih epidemioloških mjera, ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati  dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske.

“Pravilno cijepljenje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv covid-19 najboljim načinom za zaštitu ljudi”, navodi se u izjavi.

Rizik od ozbiljnih nuspojava nemjerljivo je manji od komplikacija kod zaraze

Znanstvenici i liječnici iz Hrvatske i inozemstva ustvrdili su da je koronavirus opasan i visokozarazan, a da je rizik od ozbiljnih nuspojava cijepljenja nemjerljivo manji od komplikacija uslijed bolesti COVID 19 za svaku životnu dob.

“Mnogo je ljudi neodlučno hoće li se cijepiti ili ne zbog mogućih nuspojava. Važno je shvatiti da cjepivo aktivira imuni sustav i ‘uči’ ga prepoznavanju virusa na siguran način. Stoga ono djeluje kao ‘lažna’ infekcija, što pomaže stvaranju imuniteta protiv koronavirusa SARS-COV-2, ali može i izazvati prolazne nelagode”, pojašnjavaju.

Kažu i da su cjepiva protiv covida-19 razvijena brže nego i jedno drugo cjepivo na svijetu, te da razumiju interes javnosti za njih i pitanja koja se o njemu postavljaju. Ipak, navode da je njihovo povjerenje u razvijena cjepiva utemeljeno na rezultatima znanstvenih ispitivanja, a da se cjepiva koja će se koristiti u Hrvatskoj testiraju i odobravaju prema najstrožim sigurnosnim kriterijima Europske unije.

Primjenu cjepiva kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela

Mnoge nuspojave poput lokalnog crvenila, povišene tjelesne temperature i umora zapravo su normalne posljedice nakon svakog cijepljenja, odnosno očekivana aktivacije imunog sustava, ali se one se ne smatraju težim nuspojavama, pojašnjavaju znanstvenici.

“No, kako bi se rizik od ozbiljnih nuspojava smanjio na najmanju moguću mjeru, provode se opsežne i rigorozno kontrolirane kliničke studije na desecima tisuća dobrovoljaca”, kažu. Dodaju da i nakon odobravanja cjepiva, primjenu cjepiva kontinuirano kontroliraju regulatorna tijela te se pri eventualnim pojavama ozbiljnijih nuspojava cijepljenje ograničava ili obustavlja.

Na kraju izjave, istaknuli su da kao znanstvenici i članovi zdravstvene zajednice jednoglasno podržavaju i preporučuju službeni Program cijepljenja u Hrvatskoj, prema usklađenom rasporedu i prioritetima, kako bi se zaštitili od mogućih teških posljedica bolesti.

Izjavu su potpisali znanstvenici: Ana Barač, Ivan Đikić, Magdalena Grce, Danka Grčević, Stipan Jonjić, Vanda Juranić Lisnić, Tomislav Kelava, Vladimir Krajinović, Astrid Krmpotić, Pero Lučin,  Krešimir Luetić, Igor Mezić, Bojan Polić, Iskra Pusić, Kristijan Ramadan, Ivana Novak Nakir, Marija Santini, Vlatko Silobrčić, Mihaela Skobe, Saša Srića, Ivana Šmit, Igor Štagljar, Tihomir Štefanec, Janoš Terzić, Andrej Trampuž, Boris Ujević, Siniša Volarević, Domagoj Vučić, Oliver Vugrek te Felix Wensveen.

Komentirajte prvi

New Report

Close