Zbog rasta duga sve opasniji efekt grude snijega

Naslovnica Forum Komentari članaka Zbog rasta duga sve opasniji efekt grude snijega

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Korisnici kredita, politicari, Ministre financija i ostali… nemojte za koju godinu red da vas Zekoslav Njofra nije upozorio?! [emo_vrtimise]

Zakljucivanje otprilike na razini seizmologa koji obicno ustvrde da ce kad tad doci do sizmicki snazne aktivnosti i katastrofalnog potresa. Nazalost oni, kao ni nas vrli i uzoriti gubernator guverner, uz svu analitiku i vise od tisucu zaposlenih u HNB-u, koji imaju sve moguce i nemoguce privilegije od kredita za stan po 1-2% do svih mogucih besplatnih edukacija, teretana i sl. do natprosjecno visokih cinovnickih placa, ne mogu napraviti suvisle scenarije i procjene za nadolazecu petoljetku. Al zato znaju sebi natrpati dzepove umjesto da svoj profit, kao sto i prilici jednoj takvoj instituciji, bez obzira na njihov ‘boomerang’ o samofinanciranju, proslijede proracunu i gradjanima RH.

Pa eto, upozoravaju. Nas gubernator-guverne. Past ce snijeg u zimi, a u proljece kisa, kamatne stope ce rast, a mozda i nece, trend je takav da se ponasa netrendovski i sve znamo, al zaista pouzdano znamo tek sto se dogodilo jucer. Za sutra, koristimo slozene supersonicne ekonometrijske modele koji se uglavnom s procjenama, svedu na poznati ‘disclaimer’, odricanja od svake moguce i nemoguce odgovornosti. Zivjeli!

Da li je to zezanje?

Hvala Bogu da primarni budžetski suficit polako ulazi na scenu kao važna tema. No, to je tema koja se još više tiče ministra financija nego guvernera centralne banke.

Malo tko od naše obične raje zna što je to primarni budžetski suficit, a vjerojatno se oni koji su pratili grčku priču oko njegovog ostvarivanja (i posljedica!) u posljednjih godinu dana kod nas mogu prebrojiti na prste jedne ruke.

Zato u Hrvatskoj nitko niti ne sluti što bi to značilo ostvariti primarni budžetski sufici od ni manje ni više nego 7% BDP-a (?!?!?!?!?!).

Još manje kako se radi plan za njegovo ostvarivanje i što bi to značilo za Hrvatsku. No, i ona će ga morati napraviti – isto kao i sv ostali. Nažalot tek pod prisilom izvana.

Trla baba lan, da joj prođe dan! Svi mi znamo ovo što umnjaci pričaju, ali oni su plačeni da nalaze riješenja! Velike pare troše, a malo mlika daju! Potrošili su u Opatiji i ove godine hrpu love, a pametniji ni malo nismo! Trebamo uvest fažola, da imamo na šta gatat, a ove poslat kući!

New Report

Close