Gospodine urednice
Redoviti sam citalac Vaseg lista jer u ovom segmentu nema u Hrvatskoj boljeg. Zato Vas molim da nam donosite cjelinu a sa senzacijama nek se bavi zuti tisak.
Proizvodjac teretnih vozila, autobusa i strojeva VOLVO objavio je rezultat za treci kvartal koji je nesto nizi od onog koji su ocekivali analiticari. Rezultat za treci kvartal iznosi 4571 milion SEK sto je za 45% vise nago u istom kvartalu prosle godine. To ipak nije zadovoljilo analiticare koji su racunali na rezultat prije oporezivanja 0d 4897 mil. SEK.
Vrijednost ukupne prodaje iznosi 68367 mil SEK sto je nesto vise od ocekivanja. Tako je u Zapadnoj Evropi povecana za 6%, u Istocnoj Evropi za 78%, Juznoj Americi 14%, Aziji 236%. Samo je Sjeverna Amerika podbacila za citavih -35% sto za Volvo nije bilo nikakvo iznenadjenje.
Dakle VOLVO je imao vrlo dobar rezultat u trecem kvartalu, sasvim suprotno od izvjestaja vaseg novinara. Ne volim kad naidjem na povrsne izvjestaje, jer se onda pitam mogu li vjerovati onim stvarima u kojima ste mi jedini izvor.
Nisam bas navijac za Volvo. Medjutim ljuti sam kriticar t.zv. analiticara koji su si bez nikakvih zasluga opriskrbili takvu moc da bez obzira na rezultate firmi, kroje kretanja na burzama.
U mojem sledecem zivotu bit cu ekonomski ili burzovni analiticar. Lova do krova a odgovornost nikakva.
Poštovani,
Zahvaljujem na komentaru, no moram napomenuti da Volvo uistinu bilježi pad profita već treći kvartal zaredom ( u drugom kvartalu su imali izvanredne prihode putem dviju akvizicija).
Nadalje, ističem da je tekst vijest, a ne analiza tvrtke Volvo. Navedenu vijest su objavile i relavantne svjetske agencije poput primjerice Bloomberga koji također u naslovu ima “Pad profita u Volvu treći kvartal zaredom”. Osim toga nisam komentirao poslovne rezultate Volva, odnosno valorizirao ih, već samo prenio vijest. Dakle ne radi se o tekstu analitičara, već o novinarskom prenošenju vijesti.
Srdačan pozdrav
Miho Dobrašin