EN DE

Vlada u siječnju pokreće izvoznu ofenzivu (objavljeno 26.10.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Vlada u siječnju pokreće izvoznu ofenzivu (objavljeno 26.10.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Mi prvo moramo povećati proizvodnju da bi smanjili uvoz, a tek onda razmišljati o povećanju izvoza. Puno lakške je proizvesti kruške koje će se prodavati u Hrvatskoj umjesto uvoznih nego neki naš proizvo plasirati vani. Tu treba poraditi na nekoliko stvari:
1. Povećati kontrolu kvalitete uvoznih proizvoda jer sada uglavnom uvozimo nekvalitetnu robu
2. Poticati proizvodnju hrane u Hrvatskoj i otkup tih proizvoda
3. subvencionirati hotele koji kupuju hrvatske proizvode
4. povećati svjest građana da barem oni koji mogu kupuju hrvatske proizvode, a ne strane

Državna administracija bi svakako trebale svoje račune prebaciti u domaće banke makar one bile i male. Zašto ne bi sve institucije Karlovačke županije držale novac u Karlovačkoj banci ? Te banke lakše prepoznaju lokalne projekte i prije će poticati domaću proizvodnju u odnosu na strane banke koje potiču potrošnju i to u segmentu uvoznih proizvoda.
Evo npr. kreditiranje stanogradnje je bolje nego kreditiranje za kupovinu auta ili televizora, ali mi još ne znamo koliki postotak materijala ugrađenih u zgradu je hrvatski proizvod, a koliki je strani. Treba gledati na što Hrvati troše i onda poticati proizvodnju tih stvari.

Prvo treba osnovati “školu” za tzv. export management koja bi obuhvaćala i praktičan rad. Iz te “škole” i zdravih tvrtki izdvajati ljude za tzv. “gospodarsku diplomaciju” neopterećne sa dnevnom politikom. Zatim stvoriti odgovarajuću logistiku kako bi sustav profunkcionirao.
Preduvjet svega je odmaknuti političke idiote da donose krucijalne odluke za gospodarstvo, ali to je već duga i kompleksna priča……
Voljan sam ju i ispričati na zahtjev![smiley1]

New Report

Close