Vlada skrojila natječaj za mobilne usluge i mobitele samo za HT i Vipnet

Naslovnica Forum Komentari članaka Vlada skrojila natječaj za mobilne usluge i mobitele samo za HT i Vipnet

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ovo je mila majka kako se namjestaju ostala nadmetanja kod drzavnih tvrtki i gradova.

Nije problem u Zakonu i Pravilnicima, vec u ljudima.

Najprije se namjestenim natjecajima ili direktno izaberu podobni politicki ficfurici koji onda normalno rade namhestena nadmetanja.

Hrvatska Vlada je politicki korumpirana, a slijedom toga je i drustvo visoko korumpirano.

Svi pokazatelji upucuju na to da je Hrvatska visoko korumpirana drzava.
A kako je korupcija najvece zlo koje unistava ne samo gospodarstvo nego i cijelu strukturu u drustvu kao cijeline, to bez borbe protiv korupcije, najprije politicke, nema promjena ni u drustvu pa ni u gospodarstvu.
bazalost

Ugroza nacionalne sigurnosti? Kao, Šveđani će nas prisluškivati, a Nijemci i Austrijanci neće? Kad ne bi bilo žalosno, bilo bi smiješno.

Trebalo bi sve to lijepo autsorsati. I vladu i državu, ostaviti doma samo škole i bolnice, a ostalo uzimati u najam sezonski. Manja bi bila šteta, a i jeftinije bi bilo.

Crvene lopine !

A da ne govorimo o tome da su samo na roamingu mogli uštediti milijune kuna. Ako već traže “pametne mobitele” na njih mogu ugraditi zaštitu od prisluškivanja (kriptiranje prenesenih podataka )i s time su riješili problemsigurnosti .
Imaju u Hrvatskoj tvrtku koja putem stranog operatera u cobrandingu s domaćom tvrtkom pruža usluge besplatnih dolaznih u 140 zemalja svijeta,odlazne pozive unutar mreže u tim zemljama 20% niže od maksimalne propisane cijene roaminga za odlazne pozive za EU i sve pozive unutar EU po toj cijeni (20% niže od maximalne propisane cijene za odlazne pozive u EU). I sad kad prihvate ponudu jednog od ova dva i npr naša dva diplomata u Srbji pričaju na mobitel međusobno i to im naplate 29 kn po minuti (odlazni 19,5 kn i dolazni 9,5kn) a da su napravili natječaj u kojem bi ova tvrtka mogla poslati svoju ponudu taj isti poziv bi ih koštao 1,8 kn po minuti i sad nije teško zamisliti da s obzirom na intenzivne odnose sa Srbijom tamo naši diplomati naprave cca 10.000 minuta razgovora unutar jedne godine samo u toj stavci se skriva ušteda od cca 270.000 kn (takvih zemalja koje su od dosta velike važnosti ima još npr. Crna Gora, Rusija , Ukrajina, Turska, BiH za koju je doduše ušteda manja)

Nažalost, ovaj članak nije plod istraživačkog novinarstva već špekulacije i seznacionalizma. Koncept tog natječaja je “prepisan” u većem dijelu iz iskustava u Sloveniji i Austriji, te je prilagođen za RH. Isto tako u čemu je problem nabave “pametnih” uređaja? Pogledajte malo stranice operatera i pogledajte koliko “ne pametnih” uređaja je uopće u ponudi? Danas bi bila senzacija da se nabavljaju “ne pametni” uređaji… Isto tako ako niste znali cjenik poziva i uređaja prethodnog natječaja je javno dostupan, ne znam zašto se nitko od novinara nije sjetio tražiti ga od Državnog ureda za središnju javnu nabavu? I odgovor gospodinu CAGSM-u – cijena dolaznog poziva u roamingu u cijeloj europi državni službenici i dužnosnici plaćaju 0,25 kn s PDV-om, a pozivi prema t-mobile mreži (unutar RH) je 0 kn, pa kad neki službenik nazove recimo premijera dok je on u Belgiji to državju košta 0,25 kn. A što se diplomacije tiče oni međusobno pričaju putem VoIP tehnologije tako da im se ne naplaćuje cijena poziva već samo “Internetski” priključak.

Pa ako Tele2 nije otkupio LTE licence zasto bi dobio pravo na natjecanje? LTE licence direktno se ticu poboljsanja mreze i bandwidth-a, a samim time i konkurentnosti lokalnog gospodarstva. Neces licence nego bi samo uzimao na bazi postojece tehnologije? OK, ali onda neces ni na natjecaj

dopuštati ponuditelju usluge da ponudi i aparate bi imalo smisla kad bi se istodobno dopustilo i odvojeno nuđenje, pa bi se jasno, crno-na-bijelo, i u izravnoj konkurenciji vidjelo tko je u stanju dati povoljniju ponudu, pa tome i služe javni natječaji, a to je i smisao slobodnog tržišta.

ovako, to je samo još jedan, milijunti primjer kako državni službenici u hrvatskoj neće napraviti jedan pošten i suvisao natječaj, nego uvijek mora biti namještanja i pogodovanja.

onda je stvarno jako čudno što su kod nas cijene u svemu zatno više u odnosu na šire okruženje.

nedavno sam bio u jednoj istočnoj zemlji gdje se koncesija za mobilne usluge može dobiti valjda preko vikenda, ali regulatori im rade svoj posao umjesto da paradiraju samo pri sprječavanju ulaska novih igrača na tržište – kažnjavaju, otvaraju, zatvaraju.

imaju bar tucet operatera, a sve cijene su triput niže nego u nas, uz osjetno bolju uslugu.

to je razlika između slobodnog tržišta i komunističke despotije, gdje lijenim službenicima više odgovara manja konkurencija jer kontrolne službe imaju manje posla, a prihode “rješavanju” nabijanjem cijena i guljenjem narodnih masa. koje su to i zaslužile s glasačkim navikama kakve imaju…

CAGSM je u pravu kada nudi uslugu koja je odavno poznata u razvijenomu svijetu i omogućava besplatne dolazne pozive u najvećim svjetskim državama.

Bzeba je također u pravu kada govori o cijenama dolaznih poziva, ali zaboravlja da poziv premijeru koji je u posjetu Ivici Dačiću ne košta 25 lipa, nego nekoliko desetaka puta više.

No Vlada RH nije raspisala tri natječaja (za domaći promet, roaming, uređaje) iz jednostavnoga razloga jer kupovinom više usluga spuštaju cijenu.

Ako ugovorite telefon, internet i televiziju, svaki će vam operator dati popust i platit ćete daleko manje nego da pojedinačno kupujete spomenute proizvode.

još uvijek ne plaćaju nego plaćaju po malo povlaštenijoj tarifi nego ostatak korisnika. Što se tiče VoIP-a to je tehnologija koja zadovoljava kvalitetom i cijenom samo kada ste na fiksnom internetu. Ovdje govorimo o mobilnim komunikacijma. i Druga stvar kao što je već napomenuto kad nam se premijer Milanović ili bilo koji službenik nađe u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Kazahstanu, Kataru itd po kojoj je onda cijeni taj razgovor ili kada se dva dužnosnika nađu u npr. Srbiji na različitim lokacijama kolilko nas to onda košta. A što se tiče jedinstvene narudžbe i smanjenja cijene ja sam siguran da će im svaki zastupnik poznatih svjetskih proizvođača mobitela dati cijenu koja će biti vrlo slična onoj koju će ponuditi i operateri samo zbog količine.

osi3 tehnološki nije moguće imati veliki broj “pravih ” operatera u mobilnoj telefoniji zbog ograničenog frekvencijskog spektra koji je iskoristiv u te svrhe. Vjerojatno je tu riječ o virtualnim operaterima koje se u biti koriste fizičkom mrežom nekog od “pravih operatera”


osi3 tehnološki nije moguće imati veliki broj "pravih " operatera u mobilnoj telefoniji zbog ograničenog frekvencijskog spektra koji je iskoristiv u te svrhe. Vjerojatno je tu riječ o virtualnim operaterima koje se u biti koriste fizičkom mrežom nekog od "pravih operatera"

nemam pojma o tome, samo sam spomenuo čemu sam svjedočio.

nisu sve mreže bile istog tipa, a ja sam imao pretplatu na četiri (4) mreže, jer se među mnogima od njih naplaćivao interni (unutar-državni) roaming.

neke od mreža su bile reklamirane kao regionalne, a dvije su bile gradske.

no sa stajališta korisnika, osjećaj je stvarno dobar, pored toga što daju popuste na ionako niske cijene, nude cijeli pregršt usluga, sve do osobnog asistenta koji prati tarife i potrošnju i predlaže promjenu na povoljniju tarifu svakih mjesec-dva.

signal svuda super, na jednoj mreži sam imao otvoreni mobilni internet 0-24, čovjek se osjeća da je kupac na tržištu kupca a ne oligopola, i sve to za cca triput nižu cijenu nego ovdje.

New Report

Close