Uvođenje eura: Kamatne stope i tečaj nisu upitni, ali tu je nova bojazan

Naslovnica Forum Komentari članaka Uvođenje eura: Kamatne stope i tečaj nisu upitni, ali tu je nova bojazan

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nije pitanje da li imamo pregrijano trziste, nego koliko. Ali ok, svima je jasno da partyju dolazi kraj, pa svi lagano pocinju prati ruke prije nego li krenu prema izlazu.

 

I da, da se malo agilnije monitorirao rad banaka i leasing kuca, imali bismo manji rizik sada

Krediti APNa su napravili više štete nego koristi. Pojačana nerealna kupovina nekretina tj porast potražnje je premašio ponudu, to je u kratkom roku nerealno diglo cijenu nekretnina. Sada je cijena dodatno porasla zbog rasta cijena materijala, no taj balon će puknut, za 2 – 3 godine.

Trebalo je kontrolirati banke? Ne , negi je APN  trebao dati jasne i REALNE kriterije a ne da mladi, bez djece kupuju stanive od 100 kvadrata ili grade kuće  od 250 kvadrata. To je nerealno i lakomo. I naravno da će cijenu lakomosti platiti i biti u dozivotnom ropstvu kredita i nekretnine. Nigdje u razvijenom svijetu toliko ljudi ne posjeduje vlastitu nekretninu kao u Hrvatskoj.

Osim ekonomskog aspekta inflaciju određuje i psihološki moment potrošača kao i trgovaca. Pričajući o psihološkom momentu dosta je vidjeti inertnost naroda na svu pljačku i afere, tako da se svi okreću staroj politici grabeži za sebe. To će neminovno dovesti do još gorih poslovnih uvjeta i pada standarda, ali “what you reap is what you sow”.

New Report

Close