“Danas se brojni IT poslovi sele iz zapadne Europe na istok. Ne treba podleći stereotipima i vjerovati da je to samo zbog jeftine radne snage.”
To je isključivo zbog jeftine radne snage.
Njemačka na primjer ima fantastičnu TK infrastrukturu radnici su im obrazovani ali im je manjak pravna država i snaga sindikata (čitaj skuplja radna snaga) U državama poput Indije, Kine i Rusije IT tvrtke se mogu ponašati onako kako se nikad ne bi ponašale na zapadu a da im uz to radnici zbog toga budu zahvalni. Da ne govorimo o tome da su to tržišta od više od milijardu ljudi.
nisam iz te branše, ali kolege iz te oblasti mi često govore da su indijci, pakistanci i rusi nadmoćni u stručnom znanju razmaženim i ušuškanim zapadnjacima.
nažalost , ovaj komentar da će srbija preteći hrvatsku mogao bi se lako odnositi i na cjelokupno gospodarstvo – uza sve sankcije i zaostajanje, naša autodestruktivnost nas lako može odvesti do začelja…
Istina. Nazalost se mi hrvati ponasamo ko da smo amerika. Ima nas 4-5 milijuna, znaci isto toliko stanovnika kao pokrajina Veneto, ili metropola Milano. A da ne govorim da smo ekonomski iza njih. Uglavnom, ako se ne otvorimo vanjskom trzistu, idemo u PM.
A moramo i shvatiti da bas ostale briga za nas, mi nismo nikome neophodni zato treba raditi na tome da po necemu postanemo atraktivni – bilo to turizam (no i to ima granica), produktivnost (gdje smo nikakvi) itd. A da ne govorim o pravnoj drzavi gdje sudovi ne rade petak pred 1.maj! Pa ije ni cudo da cekamo par godina da bi naplatili dug. I onda bi mi htjeli strana ulaganja…je, dok smo skroz jeftini dolazit ce strana ulaganja ali evo vec par godina i nismo najjeftiniji a nismo proradili na ostalim kriterijima atrakcije za strane kapitale.