Uprava 3. maja izvijestila radnike o stanju tvrtke

Naslovnica Forum Komentari članaka Uprava 3. maja izvijestila radnike o stanju tvrtke

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve više ovakvih skupova u zadnje vrijeme.

Potpuno razumijem gospodina Kučana (što bi itko drugi mogao reći radnicima na njegovom mjestu u toj sitaciji?). Svaka mu čast!

Ali naši sindikalisti (Matijašević, Dragčević)i drugi dušobrižnici kao da žive na nekoj drugoj planeti. Fali im još samo Nadan Vidošević da im se pridruži!

Malo je tragikomično da od njih opet nismo čuli niti riječi o produktivnosti, konkurentnosti i troškovima rada nego samo jaukanja i žalopojke. Hrvatska kao da je postala “čardak ni na nebu ni na zemlji” pa ju se problematika susjednih evropskih država uopće ne tiče. Zar je moguće da nisu čuli kakva se prašina digla u Francuskoj oko pada njene konkurentnosti, troškova rada i neodlučnosti Francoise Hollande-a da tu poduzme odlučne korake, posebno glede smanjivanja poreza biznisu?

Francuska se, poput Italije, bori da ne potone u ponor deindustrijalizacije (posebno ako Fiatova proizvodnja auomobila ode drugdje). Zato teme konkurentnost, troškovi rada i porezi ne silaze sa prvog mjesta svih javnih rasprava!

Ako su nam Italija i Francuska daleko, pogledajmo što se dešava preko naše istočne granice u Kragujevcu gdje je došlo do napetosti oko 10-satnih smjena četiri puta tjedno kod proizvodnje Fiata 500L. Problem je isti kao i u Mirafiori-u prije godinu dana: američke metode rada kako bi se postigla svjetska produktivnost se teško prihvaćaju. Ali se ipak prihvaćaju, pa je i sam Sergio Marchionne pohvalio srpske sindikate da su “ozbiljniji i odgovorniji od talijanskih”.

Srbija će vjerojatno uspjeti osloniti svoju novu industrijalizaciju na Fiat.

A gdje ćemo biti (ili ostati) mi?

Sve je otišlo u nepovrat još 90te. Kontinuirano upropaštavanje industrije i pogodovanje kojekakvim jebivjetrima koji su ju uništili. U Jugi je industrija bila ponos države i radnika koji su u njima radili. Onda se kontinuirano ulagalo
u procese proizvodnje i modernizaciju.. danas? Masa firmi je ostala na tim istim strojevima i nema više para za druge, radnicima se stalno kasni sa plaćama ili im se uopće ne isplaćuju. Na mjestima gdje su prije bile tvornice danas niču kojekakvi trgovački centri.. Ovo danas nije bilo vrijedno rata!

New Report

Close