Unatoč svemu možemo biti pozitivni

Naslovnica Forum Komentari članaka Unatoč svemu možemo biti pozitivni

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gđo KOvačević….svaka Vama čast ali ova država najprije mora vratiti suverenitet u prehrambenom sektoru….i energiji…
Stvoriti dosta firmi u raznovrsnim sektorima a onda će ICT procvasti….još više
Država nipošto ne smije biti samo ICT orijentirana…ICT je skoro uslužna djelatnost koju je jako teško definirati…
Pretjerujete sa tim sektorom…i to Vam govorim ja koji desteljeće i pol zuarađujem u tom sektoru….

A složio bih se i sa gdinom Santinijem i rekao bih da moramo stvoriti opet veće sustave ali u našem vlasništvu a ne da nam dolaze manageri stranih firmi…
Te zemlje koje uzimate kao primjer(Kina i slični) su teški nacionalisti ,odnosno protekcionisti u ekonomiji

Zašto nogometaši ne bi bili odličan hrvatski izvozni proizvod? Zašto od izvoza nogometaša ostali ne bi imali koristi? Zar u nogometu nema inovacija,razvoja,rasta,izvoza, tržišnog pozicioniranja ect? Da li je samo riječ o običnoj ljubomori zato što niste udarna vijest ili ljubomori zato što niste na naslovnici, ili je možda riječ o korporativizmu tipa „No Logo“ kakav je opisala Naomi Klein?
Simptomatična je usporedba „ junaka modernog vremena“( čitaj :uspješnih korporativnih izvoznika) sa Spartom i Odisejem! Upravo usporedba sa Spartom i Odisejem, pokazuje kakav je nipodaštavajući pristup korporacija do srednjih i malih poduzeća i poduzetnika. Zanimljiva je usporedba sa Spartom i Odisejem i sa aspekta militantnosti. Naime, poznato je da je Sparta bila vojno uspješna, dok je njen vječni konkurent Atena bila uspješna u brodogradnji i postala najveća pomorska sila. Dok je Sparta bila neuspješna u miroljubivom liderstvu nad ostalim grčkim gradovima državama, Sparta je to liderstvo uvijek vojno morala dokazivati i realizirati.
Usporedba sa Odisejem ( „sinom boli“, kako se prevodi ime Odisejevo)je poučna jer pokazuje lukavstvo uma. Poznato je kako je Odisej prvi realno ustupio na ukleto tlo, postavljajući štit na zemlju i stupivši na štit a ne na zemlju. To nije učinio Protesilaj koji je stupio na tlo i prvi umro. Korporacije stupaju na nova tržišna tla nekako kao Odisej, dok nogometaši , mali i srednji poduzetnici riskiraju kao Protesilaj!

Ja pak mislim da gđa. Kovačević ima pravo i da jasno vidi stvari jer zaista je činjenica da veliki ugovori naših nogometaša, neopravdano,zauzimaju naslovnice naših novina i web portala. Naravno da i nogomet može biti izvozni proizvod, ali danas u Hrvatskoj od tog izvoznog proizvoda korist ima samo nekoliko ljudi. Zašto država “žmiri” na takve sive zone?

Ta činjenica i to što je trenutačno vodeći izvozni proizvod lom zlato poražavajući su za našu zemlju. Ljudi stvari se događaju oko nas, drugi idu naprijed a mi zaostajemo. Treba pokrenuti gospodarstvo. Zato bih se složio sa gđom Kovačević da Hrvatska svoj razvoj mora bazirati na strategiji koja prije svega vodi računa o stvaranju infrastrukture koja će pomoći da i ostali industrijski sektori hrvatskog gospodarstva postanu konkurentni na tržištima regije i svijeta. Vrijeme interneta i visokih tehnologija u kojem živimo nameću ICT kao nasušnu potrebu u svim sektorima od poljoprivrede do brodogradnje.

New Report

Close