U prvom tromjesječju ukupna aktiva banaka stagnirala i iznosi 345 mlrd. kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka U prvom tromjesječju ukupna aktiva banaka stagnirala i iznosi 345 mlrd. kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Usporedite te dobiti banaka sa dobiti Podravke, Končara, Industrogradnje, Kraša, Saponie……i ostalih još preostalih proizvodnih firmi.

Nakon toga usporedite te dobiti s dobiti Autohrvatske za isti period, i to samo s dobiti od prodaje autodijelova (naravno uvezenih).

Kolikom broju ljudi u Hrvatskoj je jasno zašto banke – koje žive od kreditiranja stanovništva i trgovanja državnim dužničkim vrijednosnicama – ostvaruju takve dobiti u državi čija se privreda raspada i nazaduje?

Bilo bi dobro kada bi taj broj bio mnogo veći!

I kolikom broju je jasno koliko takva situacija može još potrajati prije nego što dođe do defaulta na obveznice i ne nastupi MMF sa svojom “klasikom”?

Trebalo bi povesti više računa o bankama koje rade sa domaćim izvorima ( kunom ) a to su mahom male banke.U normalnim uvjetima male banke bi trebale brže rasti na tržištu. Linearne monetarne mjere zapravo podržavaju i održavaju monopolistički položaj velikih banaka ( nije svejedno 1 % mjesečnog rasta plasmana ZBZ i 1 % neke male banke ) .Dali se to može ako je koncetracija aktive u samo nekoliko banaka STRANIH BANAKA??? NE. Iz tih razloga imamo jake strane banke koje podržavaju kreditiranje tržišta stranih roba pod broj 1. A u takvim uvjetima imamo uvoznu ekonomiju dok se domaća proizvodnja raspada.

New Report

Close